Ministr chce po Evropské komisi vysvětlení, proč nechce proplatit Penamu linku na tousty

Do začátku června měly české úřady poslat do Bruselu vysvětlení, jakým způsobem se vypořádaly s chybami u projektů společnosti Agrofert dotovaných Evropskou unií. Jenže ministři české vlády z hnutí ANO místo toho odeslali další připomínky ke zprávě posuzující střet zájmů premiéra Andreje Babiše. Navíc požadují posudky, z nichž evropští kontroloři vycházeli při zkoumání dotace na linku na toustový chléb společnosti Penam z holdingu Agrofert.

Pekárna Zelená louka získala na stavbu linky na výrobu toastového chleba značky Penam z unijních peněz 100 milionů korun, zhruba čtvrtinu všech nákladů. Zatím byla proplacena z českého rozpočtu, unijní kontrola totiž zjistila, že místo linky „s výraznými inovačními prvky“ použila pekárna již existující technologii, čímž nesplnila podmínky pro získání dotace.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, které dotaci proplatilo, teď chce po kontrolorech podklady, ze kterých při posuzování vycházeli. „Ohledně toastové linky Penam chceme vidět posudky auditorů Evropské komise,“ uvedl ministr průmyslu a vicepremiér Karel Havlíček za ANO pro server iROZHLAS.cz.

„Audit obsahuje pouze konstatování. A tím, že je to ve zřejmém rozporu s hodnotiteli, tedy pojetím procesní inovace dle Frascatiho manuálu, který je v Evropské unii určující, tak očekáváme konkrétní důkazy,“ doplnil Havlíček. Jeho resort byl jedním z těch, kteří se na české odpovědi na závěrečnou zprávu podíleli.

Podle zprávy Evropské komise vyráběla podobnou technologií chleba společnost Lieken AG, rovněž z holdingu Agrofert, už v roce 2013. Linka Penamu v Herinku u Prahy se přitom rozjela v roce 2018.

Auditoři v ní zároveň konstatují, že kvůli chybám nemá holding Agrofert nárok celkem na 285 milionů korun, které měl z dotačních titulů obdržet. Tuto částku vyčíslili na základě porušení zákona o střetu zájmů, ale i nedostatků ve schválených projektech, jako v případě linky na toustový chléb.

Premiér Babiš a někteří ministři české vlády se závěry auditu nesouhlasí, například ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová za ANO se chce bránit i u Evropského soudního dvoru. Definitivní verdikt, o kolik peněz by Česká republika mohla kvůli sporným dotacím přijít, by měl padnout na podzim letošního roku.

Autor: redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info