Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 30.6. 2020

1. 7. 2020 | Agris

NKÚ: Fond pro zemědělce nesleduje řádně přínos dotací za miliardy

Státní Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond nesleduje důkladně přínos miliard korun vyplácených na podporách zemědělcům. Vyplývá to z prověrky, jejíž výsledky dnes zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Toman: Češi platí řetězcům za potraviny moc

Češi musí platit obchodním řetězcům za potraviny nezřídka víc než lidé v sousedních zemích, i když jsme jednotný trh. Někdy dokonce platíme za jídlo až přemrštěně moc, řekl Právu ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Půdní sucho v Česku téměř vymizelo, půda je mnohde zcela nasycená

Půdní sucho do jednoho metru z Česka po intenzivních dvouměsíčních deštích prakticky vymizelo. Zůstává sice na malém území v okolí měst Slaný a Louny na hranicích Středočeského a Ústeckého kraje, v některých jiných oblastech je ale nasycenost půdy stoprocentní a v případě intenzivnějších dešťů hrozí povodně.

Ekosystémy ohrožuje 18 tisíc nepůvodních druhů. Šíří se třeba na ostrovech z plastového odpadu

Vědci z celého světa v nové studii varují před rostoucí hrozbou související s invazními nepůvodními druhy. Je podle nich naléhavě nutné učinit kroky k prevenci šíření těchto rostlin a živočichů, jejich vyhledávání a udržení pod kontrolou na lokální i celosvětové úrovni.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.                      

 

 


Zdroj: Agris, 1. 7. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 22:39