Agris.cz - agrární portál

Zemědělský svaz: Stát ztížil přejezdy strojů po silnicích I.třídy

1. 7. 2020 | ČTK

Stát podle Zemědělského svazu ČR změnil přístup k povolování přejezdů zemědělských strojů po silnicích první třídy. Předseda svazu Martin Pýcha dnes uvedl, že zemědělci mají přejezdy dopředu hlásit a nechat si je schválit, což považuje za absurdní povinnost, protože se práce na polích řídí podle počasí. To, že zemědělci v případě využití silnice první třídy musejí požádat o povolení, potvrdil i mluvčí ministerstva dopravy.

"Vydali jsme v této věci tzv. opatření obecné povahy a umožnili přejezd přes silnice II. a III. tříd. K plošnému povolení pro silnice I. třídy jsme od Policejního prezidia bohužel dostali zamítavé stanovisko," uvedl na dotaz ČTK mluvčí ministerstva František Jemelka.

"Nic mě v poslední době nenazvedlo tolik, jako je tato absurdní povinnost," řekl Pýcha na zasedání výboru svazu ve Větrném Jeníkově. Uvedl, že zemědělci kvůli počasí dopředu nevědí, kdy budou sklízet. Aby využili drahé stroje, jezdí s nimi i do jiných podniků, například s kombajny i na Slovensko. Některé podniky ani jinam než na silnici I. třídy vjet nemohou, řekl.

Zemědělský svaz podle Pýchy žádá, aby se záležitostí zabývala příslušná ministerstva. "Tak doufejme, že do žní bude ta situace vyřešená," řekl. Podotkl, že někteří zemědělci už mu volali a říkali, že jsou připravení s technikou zablokovat silnice, případně s ní dojet až do Prahy.

Přeprava zemědělské techniky musí být podle dnešního sdělení ministerstva dopravy realizovaná výhradně po silnicích II. a III. třídy. Tam, kde zemědělci musí použít silnice I. třídy, je nutné požádat příslušný krajský úřad o vydání povolení zvláštního užívání této komunikace. V případě, že by se přejezdy zemědělské techniky týkaly silnic I. třídy na území více krajů, rozhoduje o vydání povolení ministerstvo dopravy.

Věra Stejskalová


Zdroj: ČTK, 1. 7. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 18:33