Agris.cz - agrární portál

Hutira green gas chce hrát důležitou roli v nastupující transformaci bioplynových stanic

2. 7. 2020 | HUTIRA green gas, s.r.o.

Popůvky, 1. července 2020 - Skupina firem sdružených pod značkou HUTIRA, přední tuzemský specialista na návrhy a výrobu plynárenských zařízení, rozšiřuje svoji základnu o dalšího člena rodiny. Nově založená společnost HUTIRA green gas, s.r.o. se zaměří na komplexní dodávky pokročilých technologických řešení, která slouží k úpravě bioplynu na biometan. Tato ekologická alternativa je plnohodnotnou náhradou zemního plynu vhodná pro vtláčení do plynárenské sítě, jako pohon pro dopravní prostředky (Bio CNG), nebo pro ukládání zkapalněného biometanu do plynových zásobníků (Bio LNG).

„Zelená politika Evropské unie a současný stav životního prostředí vytváří potřebu řešit otázku ozelenění zemního plynu. Biometan svými parametry i způsobem výroby na tuto otázku nabízí odpověď. Díky speciální membránové technologii jsme schopni upravit bioplyn na kvalitu zemního plynu. Bioplyn můžeme vyrábět z bioodpadů zemědělských nebo komunálních a není nutné k jeho výrobě využívat neobnovitelné zdroje.,“ vysvětluje Radek Kundrata, jednatel společnosti HUTIRA green gas.

Potenciál využití biometanu je v Česku velký. Jen v současnosti zde funguje přibližně šest set bioplynových stanic první generace. Velké části z nich bude brzy končit tzv. provozní podpora poskytovaná formou dotací, mají zastaralé kogenerační jednotky, nebo naopak zatím nevyužitý potenciál pro další navýšení produkce bioplynu, respektive biometanu. Těm všem může Hutira green gas nabídnout pomocnou ruku.

Kromě bioplynových stanic nachází nová zelená energie využití i v čistírnách odpadních vod, jak ukázal například projekt využívající bioCNG v brněnské MHD, který zvítězil v loňském ročníku E-ON Energy Globe Award. Společnost HUTIRA se na něm podílela jako jeden ze zkušených subdodavatelů.

„V EU je podpora biometanu běžnou součástí opatření na podporu obnovitelných zdrojů energie a státům se vyplácí. Jeho nespornou výhodu je to, že vše, co funguje na zemní plyn, bude fungovat bez jakýchkoliv úprav i na biometan. Ať už jde o plynárenskou infrastrukturu či domácí spotřebiče,“ uvádí Radek Kundrata.

Díky dlouholetému působení v plynárenském oboru bude nová značka Hutira green gas zaštítěna kvalitním zázemím s dobrým know-how. Proto má veškeré předpoklady být spolehlivým a renomovaným dodavatelem technologií, které jsou pro výrobu biometanu klíčové.

Pro klienty společnosti je připraveno kvalifikované technologické, finanční i dotační poradenství, realizace studií proveditelnosti, projekční a inženýrská činnost, zajištění certifikátů původu, pomoc s obchodováním biometanu, a především samotná bezproblémová realizace každého projektu včetně záručního a pozáručního servisu. Bez ohledu na to, zda bude na jeho konci stát vtláčecí stanice, nebo třeba výdejní stojan.

Podrobnější informace o společnosti a portfoliu služeb, které nabízí jsou k dispozici na www.hutiragreen.cz

O ZNAČCE HUTIRA

Pod značkou HUTIRA funguje seskupení společností, které vznikly postupným rozvojem aktivit jejího zakladatele Ivo Hutiry. Na českém trhu působí již od roku 1990 a v současné době zahrnuje téměř desítku obchodních subjektů s působností v Česku, na Slovensku i mimo Evropu. Mezi nejvýraznější aktivity celé skupiny patří komplexní dodávky a výroba zařízení pro plynárenství, vodárenství a energetiku, statické i mobilní úpravny vody HUTIRA CCW, revize a zkoušky plynových zařízení, dodávky ohřevných prvků AMARC. HUTIRA je na českém a slovenském trhu výhradním zástupcem nadnárodní společnosti EMERSON a jejích značek regulační techniky – FISHER, FRANCEL A TARTARINI. Za 30 let existence byly pod touto značkou zrealizovány stovky projektů na čtyřech světových kontinentech. Další informace lze najít na webu www.hutira.cz.


Zdroj: HUTIRA green gas, s.r.o., 2. 7. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 12:34