Agris.cz - agrární portál

Divocí koně na Červeňáku v Pardubicích nebudou

2. 7. 2020 | ČTK

Divocí koně v přírodní lokalitě Červeňák v Pardubicích kvůli podmínkám ministerstva obrany být nemohou. Bývalé armádní cvičiště musí být kompletně přístupné veřejnosti, ohrady pro koně by část oblasti zavřely. Přání ochranářů chovat tam koně z Exmooru se proto nesplní. ČTK to řekl primátor Martin Charvát (ANO).

Město lokalitu získalo zadarmo loni, 20 let tam nesmí stavět komerční projekty ani pozemky pronajímat. Divocí koně potřebují elektrické ohradníky, aby zůstali ve vymezené části. Tím by město nesplnilo podmínku, že oblast musí být prostupná, dodal Charvát.

Chov divokých koní navrhli ochránci přírody, kteří se po dohodě s radnicí, také částečně starají o údržbu zeleně. Náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO) s nimi o možnosti zapůjčení několika koní z rezervace velkých kopytníků u Milovic na Nymbursku již jednal. Kromě Milovic jsou koně z Exmooru na Moravě v národním parku Podyjí nebo na Plachtě v Hradci Králové.

Divocí koně jsou nenároční na péči. Spásáním agresivních travin a křovin postupně uzdravují krajinu a zachraňují před vymizením řadu ohrožených živočichů a rostlin. Návrat divokých koní v jiných oblastech České republiky je součástí projektu zaměřeného na záchranu fauny a flóry.

Divocí koně pocházejí z anglického Exmooru. První písemná zmínka o nich pochází z 11. století. Patří tak k nejstarším záznamům o volně žijících koních v Evropě.


Zdroj: ČTK, 2. 7. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 14:24