Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 1.7. 2020

2. 7. 2020 | Agris

Zdražování v Česku: u čeho půjdou ceny nahoru, co by mohlo zlevnit

Spotřebitelské ceny v květnu vystoupaly o 2,9 procenta výše oproti stejnému měsíci loňského roku. Podle ekonomů by ale vzestup cen po zbytek roku tak vysoký už být nemusel. „Pokud poroste nezaměstnanost a celkové klima nebude naladěné hospodářskému oživení, tak to bude mít za následek spíš to, že budou klesat inflační tlaky,“ řekl Deníku analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Ministr zemědělství: Máme plán na využití meliorací, většinu přebudujeme tak, aby zadržely vodu pro období sucha

Pozemkové úpravy, závlahy a odvodnění, ochranu půdy a její monitoring řeší Plán opatření pro řešení sucha prostřednictvím pozemkových úprav a adaptací hydromeliorací v horizontu 2030. Materiál, který nechalo zpracovat Ministerstvo zemědělství (MZe), je souhrnem opatření, která MZe v příštích 10 letech uskuteční prostřednictvím Státního pozemkového úřadu (SPÚ) a Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy (VÚMOP).

MŽP odsouhlasilo 21 nových lokalit k zařazení do tzv. generelu vodních nádrží

Ministerstvo životního prostředí souhlasí s 21 lokalitami navrženými Ministerstvem zemědělství k doplnění do tzv. Generelu LAPV, zjednodušeně řečeno na seznam míst, která budou do budoucna chráněná pro případnou výstavbu vodních nádrží. Ve stávajícím Generelu LAPV je již zařazeno 65 takových lokalit.

ZS: Zemědělci asi budou mít vyšší tržby za obilí než za mléko

Čeští zemědělci letos podle předpokladu Zemědělského svazu ČR utrží víc za obilí než za mléko, které jim v posledních letech zajišťovalo největší objem peněz. Trh s mlékem poškodila pandemie koronaviru. Jeho cena klesla, teď se pohybuje kolem 8,30 korun za litr.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.    


Zdroj: Agris, 2. 7. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 19:44