Agris.cz - agrární portál

Slovensko očekává podobnou sklizeň obilí jako loni

3. 7. 2020 | ČTK

Slovensko letos očekává podobnou sklizeň hlavních druhů obilovin jako loni, kdy byla úroda nejvyšší od roku 2016. Vyplývá to z prvního odhadu, jehož výsledky dnes zveřejnil slovenský statistický úřad.

Celková úroda hlavních druhů obilí na Slovensku by měla dosáhnout téměř 2,68 milionu tun. To by představovalo nárůst o 0,9 procenta oproti minulému roku a zároveň nejlepší výsledek od roku 2016, kdy země dosáhla druhé nejvyšší sklizně ve své novodobé historii.

Nepatrný růst úrody obilí slovenští statistici předpokládají díky vyšším hektarovým výnosům, osetá plocha se snížila o dvě procenta.

Nejčastěji pěstovaným obilím na Slovensku je pšenice. "V roce 2020 zemědělci meziročně snížili její výměry o 4,2 procenta. Díky vyšším očekávaným hektarovým výnosům by ovšem měla být celková úroda pšenice o něco vyšší než loni, a to 1,95 milionu tun," uvedl Peter Danko, ředitel odboru statistiky zemědělství slovenského statistického úřadu.

Také u většiny dalších druhů obilí očekávají statistici lepší úrodu než loni. Výjimkou by měla být jen sklizeň žita, a to hlavně kvůli nižším osetým plochám.

Adrian Bobok


Zdroj: ČTK, 3. 7. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 11:02