Agris.cz - agrární portál

Firma z jihočeského Dynína testuje kuřecí krmiva bez antibiotik

7. 7. 2020 | ČTK

Společnost Zemědělské služby Dynín, která vyrábí krmné směsi pro hospodářská zvířata a ryby, testuje krmiva pro kuřata, jež neobsahují antibiotika. Vyvíjí je s Jihočeskou univerzitou, příští rok by mohla mít patent a začít je vyrábět sériově. Skupina, pod niž spadá desítka firem, má roční tržby kolem miliardy Kč, denně produkuje i 30.000 litrů mléka. ČTK to řekl předseda představenstva Petr Pokorný. Skupina má 228 zaměstnanců.

Firma, jež hospodaří na 6500 hektarech půdy, vyrábí hlavně krmné směsi. Ročně jich vyprodukuje 90.000 tun, výrobna má kapacitu 20 tun za hodinu. Na farmách teď testuje krmiva pro kuřecí brojlery bez antibiotik.

"S Jihočeskou univerzitou vyvíjíme látky, které podporují imunitu vykrmovaných brojlerů, aby se při výkrmu eliminovala antibiotika. Ta se dříve dávala preventivně, od toho se ustupuje. Cílem je, aby kuřata měla tak podpořený imunitní systém, aby antibiotika nepotřebovala," řekl Pokorný. Výzkum trvá tři roky. Skupina má v 12 halách 320.000 kuřecích brojlerů, dodává Drůbežářskému závodu Klatovy i firmě Vodňanská drůbež. Vyrábí i startérové nebo finišující směsi pro výkrm brojlerů.

Před rokem a půl otevřela firma expediční halu za 20 milionů korun, skladová kapacita hotových výrobků tak stoupla z 300 na 800 tun. Příští rok chce společnost koupit stroj na tepelné ošetření krmiv.

Obilná sila s výrobnou krmiv vznikla v Dyníně v 60. a 70. letech. Firma provoz stále modernizuje, jednu z hlavních investic udělala v roce 2007, kdy koupila technologii na hygienizaci krmiv, větší granulační lis a nástřikový buben, kdy se na vytříděné a vychlazené granule stříká rostlinný olej i enzymy, aby zvířata mohla využít víc živin. "Hygienizér krmiv eliminuje patogeny, zejména salmonely," řekl Pokorný.

Skladovat může firma 65.000 tun obilovin, olejnin a luštěnin. V roce 2018 měla tržby 993,1 milionu Kč a zisk po zdanění 4,7 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy. Loňské výsledky budou dle Pokorného podobné, zisk EBITDA (před zdaněním, odpisy a úrokovým zatížením) je pět procent z obratu.

Skupina chová i 1450 krav, dvě největší farmy po 350 kusech jsou v obcích Kolný a Bohunice na Českobudějovicku. Denně vyrobí 30.000 litrů mléka, jež přes Mlékařské a hospodářské družstvo JIH dodává do německého Goldsteigu. Skupina prodává i sladovnický ječmen, nejvíc sladovnám Soufflet v Prostějově, pěstuje ho na 200 hektarech. Dodává i potravinářské pšenice pro mlýny a pěstuje sojové boby, jejichž výnos je 2,3 až tři tuny na hektar.

Václav Koblenc 


Zdroj: ČTK, 7. 7. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 12:16