Agris.cz - agrární portál

Koronavirus zvýšil zájem o krůtí maso z firmy Prominent CZ

13. 7. 2020 | ČTK

Koronavirus zvýšil zájem o produkci společnosti Prominent CZ, která je největším zpracovatelem krůtího masa v Česku. Dceřiná firma ZOD Brniště na Českolipsku musela ale v souvislosti s nákazou ještě zpřísnit hygienická opatření ve svém potravinářském provozu. Pracovníci ve výrobě museli začít nosit roušky a zatím je neodložili, řekl ČTK ředitel Prominentu CZ Pavel Voves.

"V potravinářství máme vysoké hygienické standardy pořád, to znamená mytí rukou, všude jsou hygienické rohože a podobně. Teď musí pracovníci navíc pracovat s rouškami, což samozřejmě není nejlepší, protože je to těžká práce. Hůř se jim dýchá, takže jsme se tomu museli přizpůsobit a zpomalit," doplnil Voves. O zrušení povinnosti nosit roušky podle něj zatím firma neuvažuje, zvlášť po tom, co se koronavirus začal masivně šířit na jatkách v Německu a Rakousku.

Koronavirus a s ním spojené uzavření restaurací a snížení dovozu firmě současně také pomohly. "Museli jsme zvýšit výrobu. Zákazníci byli doma, vařili a kupovali kvalitní produkty, takže nám v prodejnách přibylo zákazníků," řekl.

Prominent CZ má 19 vlastních prodejen a jednu pojízdnou, kde prodá téměř polovinu své produkce. Dodává i do řetězců. Zviditelnit firmu a její výrobky pomáhá i značka Regionální potravina, kterou firma získala pro krůtí párečky, klobásu s medvědím česnekem a krůtí klobásy Prominent.

Mateřská společnost ZOD Brniště je největším chovatelem krůt v zemi. Prostřednictvím své zpracovatelské firmy Prominent CZ dodá ročně na trh tisíce krůt a krocanů a výrobků z nich. Prominent zaměstnává více než stovku lidí, kteří měsíčně zpracují 100 až 150 tun krůtího masa. "Včetně vepřového, hovězího a kuřecího masa a výrobků děláme ke 3000 tunám za rok," dodal Voves. Firma zatím nemá vlastní porážku, zajišťuje ji u externích dodavatelů. Vzhledem k rostoucí produkci ji chce ale vybudovat.


Zdroj: ČTK, 13. 7. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 21:08