Jed na hraboše za hromadnými úhyny ptáků a zajíců nestojí, tvrdí ústav

ČTK ČTK
15. 7. 2020 17:32
Obavy, že na jed proti hrabošům budou plošně umírat jiná zvířata, jako jsou sovy nebo zajíci, se podle zemědělského kontrolního ústavu nepotvrdily. Otrava zbytky jedu, tedy fosfidem zinku, se prokázala u jednoho káněte a jednoho bažanta. Proti aplikaci jedu na půdu loni protestovaly ekologické organizace i ministerstvo životního prostředí. Rozhoz jedu letos oznámili zemědělci 245krát.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

"Na základě sdělení Státní veterinární správy, státních veterinárních ústavů a České společnosti ornitologické byla otrava fosfidem zinku laboratorně prokázána u jednoho bažanta a jednoho káněte," uvedla mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Ivana Kršková.

"Zcela se tak potvrdil předpoklad, že při dodržení všech stanovených podmínek aplikace rodenticidů nedojde k hromadným otravám necílových živočichů, a to ani při výjimečném povolení aplikace rodenticidů rozhozem na povrch pozemků," sdělila. Reakci ministerstva životního prostředí Aktuálně.cz zjišťuje.

Loňské přemnožení hrabošů se podle ústavu letos nebude opakovat. Populace hraboše klesly na úroveň odpovídající počátkům let, kdy hraboši nebyli přemnožení, sdělila v červnu. Loni ústav povolil rozhoz jedu proti hlodavcům na zemědělskou půdu, ekologické organizace upozorňovaly právě na riziko otravy dalších živočichů.

Ústav loni v létě povolil rozhoz jedu na povrch půdy na velké části území Česka. Ministerstvo zemědělství ale po vlně kritiky ze strany ochránců přírody a ministerstva životního prostředí účinnost povolení pozastavilo. Později se po plošné aplikaci jedu na Moravě našlo skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů, u kterých testy zbytky jedu prokázaly. "U dříve prezentovaných otrav necílových organismů nebylo možno plně prokázat, zda byl úhyn důsledkem otravy nebo jiných příčin," argumentuje však nyní Kršková.

V lednu se objevily informace, že ve Slezské nemocnici v Opavě se za posledního půl roku léčilo šest pacientů s nebezpečnou krvácivou horečkou. Obvykle to byl jeden až dva případy za rok. Závažné virové onemocnění přenášejí na člověka jen drobní hlodavci.

Stát následně přešel na to, že se může jed aplikovat individuálně v oblastech, kde jsou hraboši přemnožení. Zemědělci ale museli ústav o aplikaci jedu informovat. Většinou z 1210 oznámení bylo aplikací jedu do nor v dávce do dvou kilogramů na hektar (848 případů), 117krát se pak aplikoval do nory ve zvýšené dávce do deseti kilogramů na hektar, zbytek pak právě přímo na zem rozhozem.

Opatření proti hrabošům podle ústavu zabrala, zejména při aplikaci jedu na plodiny v raných růstových fázích.

 

Právě se děje

Další zprávy