Agris.cz - agrární portál

ÚKZÚZ zahájil zkoušení přípravků na ochranu rostlin pro ekologické zemědělství a integrovanou produkci

22. 7. 2020 | ÚKZÚZ

Tisková zpráva – ÚKZÚZ v letošním roce zahájil ověřování účinnosti přípravků a pomocných prostředků na ochranu rostlin, které lze použít v ekologické a integrované produkci révy vinné, ovoce a zelenin. Pěstitelé tak budou mít díky novému systému do budoucna více nezávislých informací o nízkorizikových přípravcích vhodných pro zmíněné způsoby pěstování.

V rámci trvalých kultur bylo zahájeno testování přípravků na ochranu rostlin  (POR) v révě vinné a jádrovinách – konkrétně jabloních. U obou kultur byly cílové choroby vybrány na základě diskuse s profesními svazy, a přípravky k testování i s ohledem na jejich šetrnost k životnímu prostředí a možnostem uplatnění v ekologickém zemědělství (EZ).

Pro révu vinnou byly k testování zvoleny dvě cílové choroby: padlí révové (Erysiphe necator) a plíseň šedá (Botrytis cinerea). V případě jabloní jsou testovány přípravky proti strupovitosti jabloní (Venturia inaequalis), skládkovým chorobám způsobovanými nejčastěji patogeny Venturia inaequalis, Pezicula, Glomerella, Monilinia fructigena, Penicillium expansum, Botrytis cinerea, Fusarium sp. atp., a mšicím.

Vzhledem k tomu, že ÚKZÚZ nedisponuje homogenními jednoodrůdovými porosty révy vinné ani ovocných druhů, na kterých by mohly být pokusy založeny, byla vybrána pracoviště se zkušenostmi v oboru a certifikátem GEP* pro zkoušení POR. Pro révu vinnou je to EKOVÍN a v jádrovinách VŠÚO Holovousy. Zkoušení v zelenině a bramborách pak probíhá na pracovišti ÚKZÚZ v Olomouci – Holicích.

Zkoušením je ověřována účinnost POR ve vazbě na vhodnost pro EZ a IP.Jedná se o první rok státem organizovaných zkoušek, kdy se zakládá tento systém v ÚKZÚZ ve vazbě na zmocnění v rostlinolékařském zákoně a požadavky Národního akčního plánu (NAP) pro trvale udržitelné používání pesticidů.Pokusy budou příští rok opakovány a následně budou Ústavem zveřejňovány první výsledky a doporučení. K šíření těchto informací bude mj. využíván Rostlinolékařský portál i školení ekozemědělců a IP.Do budoucna se uvažuje o podobných pokusech při pěstování dalších zemědělských plodin na orné půdě.

*GEP  - Good Experimental Praktice - zásady správné pokusnické praxe

Ivana Kršková, tisková mluvčí 


Zdroj: ÚKZÚZ, 22. 7. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 22:59