Agris.cz - agrární portál

Česko v sobotu opět čekají tropy. Je zvýšené riziko požárů

31. 7. 2020 | Denik.cz

Na většině území Čech přesáhnout teploty v sobotu odpoledne tropických 30 stupňů Celsia, přičemž stoupnut mohou až k 34 stupňům. Vzhledem k trvajícímu suchu a vedru tam dál do odvolání platí nebezpečí vzniku požárů. Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Upozornění před sobotními vysokými teplotami, které pro lidský organismus představují zátěž, platí pro Prahu, Středočeský, Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj. Lidé by neměli podle meteorologů podcenit riziko přehřátí a dehydratace. Měli by proto dodržovat pitný režim a v poledních a odpoledních hodinách omezit tělesnou zátěž.

Pro uvedené regiony a pro Liberecký a Karlovarský kraj zároveň zůstává od minulého týdne v platnosti upozornění na vznik možných požárů. Například pražský magistrát v reakci na to od úterý zakázal v hlavním městě rozdělávání ohňů na rizikových místech.

Podle hasičů se vlivem počasí zvýšilo nebezpečí vzniků požárů zejména v přírodě. Od začátku července dosud zaznamenali v ČR 1145 požárů, které vyžádaly pět lidských životů. V přírodním prostředí hasiči zatím evidují 232 požárů, což je díky nedávným vydatným dešťům méně než před rokem. Ale při vysokých teplotách se situace může změnit ze dne na den, uvedla mluvčí hasičů Nicole Studená.

Autor: ČTK, Redakce 

Zdroj: Denik.cz, 31. 7. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 09:22