Agris.cz - agrární portál

Soud se už nebude zabývat Stutoxem, platnost nařízení vypršela

4. 8. 2020 | ČTK

Ústavní soud se už nebude zabývat návrhem senátorů na zrušení nařízení, které umožňovalo povrchově aplikovat přípravek proti hrabošům Stutox II na plochách zasažených kalamitou. Řízení o návrhu zastavil, protože platnost nařízení Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) vypršela. ČTK to zjistila z přehledu plenárních věcí na webu ÚS.

Nařízení zmiňovalo omezené a kontrolované použití Stutoxu rozhozem na pozemcích, kde je dosažen nebo překročen pětinásobek prahu škodlivosti hrabošů pro konkrétní plodinu. Podle skupiny senátorů bylo nařízení v rozporu s ústavním pořádkem a se zákonem o rostlinolékařské péči.

Senátoři upozorňovali na to, že žádný právní předpis nespecifikuje pojem "aktuální práh škodlivosti", hodně tedy záleželo na individuálním posouzení pozemku pracovníky ÚKZÚZ. Nařízení jim dalo značnou pravomoc, která neplyne přímo ze zákona, poukazovali senátoři.

Hraboši se v Česku přemnožili vloni. Z boje proti hlodavcům se stalo politikum. ÚKZÚZ loni v létě povolil rozhoz jedu na povrch půdy na velké části území ČR. Ministerstvo zemědělství ale po vlně kritiky ze strany ochránců přírody a ministerstva životního prostředí účinnost povolení pozastavilo.

Podle letošního nařízení kontrolovali pozemky, u kterých požádal zemědělec o aplikaci jedu, pracovníci ústavu. Ověřovali, zda je tam hraboš doopravdy přemnožený. Opatření platilo do 11. června. Ústavní soud pak už nemohl rozhodnout jinak než řízení zastavit.

Podle informací na webu ÚKZÚZ činil republikový průměr výskytu hrabošů v červnu 199 aktivních východů z nor na hektar, což zhruba odpovídá letnímu prahu škodlivosti. Masivní gradaci už ÚKZÚZ letos neočekával, lokálně však může být situace horší. V červnu zaznamenal ÚKZÚS zvýšený výskyt ve Středočeském a Jihočeském kraji.


Zdroj: ČTK, 4. 8. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 07:45