Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 4.8. 2020

5. 8. 2020 | Agris

Zemědělci zatím sklidili dvě pětiny obilných polí, meziročně méně

Zemědělci v Česku zatím sklidili 477.200 hektarů obilovin, tedy téměř dvě pětiny ploch určených ke sklizni. V tiskové zprávě to dnes uvedlo ministerstvo zemědělství. Podle něj v uplynulém týdnu díky příznivému počasí pokročily žně u všech sledovaných obilovin, nicméně proti loňskému roku jsou stále pomalejší.

Začala okurková sezona. Úrodu ale ohrožuje nadbytek vláhy

V Česku začal sběr zavařovacích okurek. Podle pěstitelů jich je ale méně než v předešlých letech. Může za to chladné a deštivé počasí. Jiné plodiny však vydatným dešťům odolaly a oproti suchému loňsku prospívají. Cena zeleniny se v porovnání s minulým rokem snížila.

Zdecimovaným restauracím pomáhají pivovary i výrobci nealka. Bojují tak za vlastní tržby

Nejprve zavřené hospody a nyní jejich celkově nižší návštěvnost připravily o tržby pivovary i výrobce nealko nápojů. Prodeje v hotelech a restauracích pro ně obvykle znamenají i třetinu tržeb. Různými druhy podpory se je proto snaží zachránit.

Soud se už nebude zabývat Stutoxem, platnost nařízení vypršela

Ústavní soud se už nebude zabývat návrhem senátorů na zrušení nařízení, které umožňovalo povrchově aplikovat přípravek proti hrabošům Stutox II na plochách zasažených kalamitou. Řízení o návrhu zastavil, protože platnost nařízení Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) vypršela.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 5. 8. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 23:48