Agris.cz - agrární portál

Na Vysočině letos brambory narostly, kvůli dešti víc škodí plíseň

5. 8. 2020 | ČTK

Na polích Vysočiny letos brambory narostly, ale kvůli vydatným dešťům je ohrožuje plíseň a bakteriální choroby. Přílišné mokro půdy ztěžuje aplikaci ochranných postřiků, někde v brázdách stojí voda a nemohou tam vjet traktory. Na konečnou kvalitu brambor ale ještě bude mít vliv počasí v dalších týdnech, řekl dnes ČTK předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček. Na Vysočině se pěstuje nejvíc brambor v Česku.

Brambory byly letos podle Králíčka nasázené včas a ve velmi dobrých podmínkách. V červnu vypadala bramborová pole v porovnání s minulými suchými roky velmi dobře. Pro nejbližší dny už také meteorologové slibují, že bude svítit slunce. "Pokud nedojde k dalšímu deštivému počasí, tak si myslím, že ta úroda bude dobrá nebo velmi dobrá a kvalita také, minimálně u těch podniků, které se o ty porosty starají," řekl Králíček.

V zemědělských podnicích na Vysočině brambory letos rostou na 8065 hektarech, což je podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) třetina polí s touto plodinou v ČR. Na Vysočině se sázejí později sklízené odrůdy, kromě brambor určených na jídlo i brambory pro výrobu škrobu. Zemědělci je začínají vybírat z brázd po ukončení žní, některé odrůdy brambor zůstanou na polích i celé září.

Choroby způsobené přemokřením by mohly snížit kvalitu sklízených hlíz. "Ale ještě není všem dnům konec, porosty na Vysočině jsou ještě ve vegetaci," řekl předseda svazu.

V Česku letos zemědělci podle ČSÚ dali brambory celkem na 23.877 hektarů polí. Rané brambory pěstují hlavně v Polabí a na jižní Moravě.

V tuzemských obchodech jsou teď podle Králíčka v drtivé převaze české brambory, podle něj jsou kvalitní. Jejich cena v poslední době klesla. "Myslím si, že teď spotřebitelé na brambory nemusí ukazovat prstem, protože ty ceny v řetězcích jsou často pod deseti korunami za kilogram," uvedl. Pěstitelé dostávají při prodeji ve velkém za kilogram brambor i méně než pět korun.


Zdroj: ČTK, 5. 8. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 16:45