Agris.cz - agrární portál

Zdraží zákaz glyfosátu mouku? Zemědělci ho letos nesmí využít na dosychání pšenice

6. 8. 2020 | pekarske-technologie.cz

Pěstitelé pšenice se letos poprvé musí obejít bez možnosti ošetřit plodiny glyfosátem. Ten se používal při dosychání před sklizní, kvůli možným zdravotním rizikům ale ministerstvo zemědělství od letoška jeho aplikaci zakázalo. Zemědělcům se tak může prodražit sušení, což by zvýšilo náklady na celou sklizeň.

Opatření se vztahuje na plodiny, které se využívají v potravinářství, kromě pšenice se zákaz používání glyfosátu, v Česku známého pod názvem Roundup, vztahuje i na řepku nebo kukuřici. „V loňském roce zemědělci mohli ještě využít zbytky zásob glyfosátu, které měli. Skutečně od letošního roku už nemohou na předsklizňovou aplikaci glyfosát použít nikde,“ vysvětlil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Celková spotřeba klesá

Podle něj celkové množství chemických přípravků na ochranu rostlin, které čeští zemědělci použili v loňském roce, oproti roku 2018 mírně kleslo. Zemědělci více používají alternativní přípravky, které jsou šetrnější k přírodě. „U glyfosátu byla spotřeba v roce 2018 nižší o 25,5 procenta oproti roku 2017 a v roce 2019 o 13 procent nižší ve srovnání s rokem 2018,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Plošný zákaz používání glyfosátu na předsklizňové ošetření plodin přišel po nátlaku některých organizací, které upozorňovali na riziko, že se plodiny kvůli postřiku mohou stát rakovinotvornými. Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslava Šebka ale za Roundup neexistuje na trhu zatím vhodná alternativa.

Několik protichůdných názorů

Asociace navíc upozorňuje, že škodlivost glyfosátu zatím nebyla bezpečně prokázána. „Je tady na to několik názorů, v Evropské unii. Máme společnosti proti rakovině, které říkají, že je to rakovinotvorné. A pak je tu instituce evropská o chemických látkách, a ta říká, že to není nebezpečné. Není to zkrátka zatím prokázané. A díky tomu je to také pořád povolené na nějaké aplikace,“ vysvětlil Jan Staněk, místopředseda Asociace soukromého zemědělství ČR.

Otázkou je, zdali se náklady na sklizeň promítnou i do spotřebitelských cen, například u mouky, která se ze pšenice zpracovává. Odhady zatím zvýšení cen nepředpokládají. Výrobci se totiž orientují podle cen na celoevropské úrovni. Definitivně tak bude jasno až se koncem sklizně.

Autor: redakce


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 6. 8. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 09:23