Agris.cz - agrární portál

Eurostat: Výroba zmrzliny loni v ČR klesla o pětinu

11. 8. 2020 | ČTK

Výroba zmrzliny v ČR loni meziročně klesla zhruba o 21 procent na 40,36 milionu litrů, vyplývá z údajů Eurostatu. Předloňské výroba přes 50 milionů litrů byla ale dlouhodobě nadprůměrná. Průměr výroby v ČR podle Eurostatu činil v posledních pěti letech zhruba 43 milionů litrů vyrobené zmrzliny.

"Za silný loňský propad ve výrobě zmrzliny může vysoká srovnávací základna roku 2018, který byl charakteristický nadprůměrně teplým a suchým počasím, a také meziročně citelně rostoucí objem dovozu zmrzliny do ČR při v zásadě stagnujícím objemu vývozu. Hodnota dovozu zmrzliny do ČR totiž loni rekordní byla," uvedl hlavní analytik společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

Podle Českého statistického úřadu se loni do ČR dovezlo zmrzliny za 1,6 miliardy Kč. O rok dříve šlo o 1,49 miliardy Kč. Nejvíce jí bylo z Polska (za 465,5 milionu Kč), dále pak z Německa a z Francie, odkud jí bylo dovezeno za zhruba 295 milionů korun.

Podle dřívějších informací si Češi sice připlácejí za prémiovější produkty, nedají ale dopustit na klasické příchutě. V nich dominuje u jednoporcových i domácích balení vanilka, u jednoporcových pak následuje smetanová a čokoládová příchuť. Vzrůstá ale také podíl jahodové zmrzliny. U rodinných balení patří k oblíbeným i čokoláda a vlašský oříšek.


Zdroj: ČTK, 11. 8. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 12:56