Agris.cz - agrární portál

Plzeňský pivovar ruší kvůli koronaviru svůj festival Pilsner Fest

12. 8. 2020 | ČTK

Plzeňský pivovar letos kvůli nejisté epidemiologické situaci ruší svou tradiční oslavu uvaření první várky piva Pilsner Urquell, říjnový festival Pilsner Fest. Na akci, která se koná v areálu pivovaru i v centru města, chodí každoročně kolem 50.000 až 60.000 lidí. Letos ji ale pivovar kvůli nestálé situaci v souvislosti s koronavirovou epidemií odloží na příští rok, řekl dnes ČTK mluvčí pivovaru Zdeněk Kovář.

"Přestože jsme intenzivně pracovali na úpravě formátu letošního Pilsner Festu, aby splňoval aktuální hygienická a bezpečnostní opatření, vhledem k nepříznivé epidemiologické situaci jsme se rozhodli jej nakonec zrušit. Budeme rádi, když s námi lidé letos oslaví narozeniny slavného plzeňského ležáku třeba ve své oblíbené hospodě," řekl marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje Roman Trzaskalik.

Pilsner Fest každoročně připomíná uvaření první várky plzeňského ležáku, kdy 5. října 1842 sládek Josef Groll poprvé uvařil v Plzni várku spodně kvašeného ležáku z plzeňské vody, hořkého žateckého chmele a světlého ječného sladu. Vznikla tak nová pivní kategorie, do níž dnes náleží asi 70 procent celosvětové pivní produkce. Festival každý rok nabízí celodenní koncerty, gastronomické speciality, prohlídky pivovaru. Pivo se každý rok čepuje ze zhruba 160 kohoutů. Například předloni se za jeden den vypilo více než 400 hektolitrů plzeňského piva.

Pilsner Fest je další z hojně navštěvovaných akcí, které letos koronavirová pandemie v kraji zrušila. Plzeň odvolala květnové oslavy konce druhé světové války Slavnosti svobody, na které přijíždí kolem 60.000 lidí. Domažlice zrušily také jednu z největších a nejstarších folklorních akcí v Česku, srpnové Chodské slavnosti s každoroční návštěvností kolem 80.000 lidí.

Lada Pešková


Zdroj: ČTK, 12. 8. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 10:34