Agris.cz - agrární portál

Likérka Rudolf Jelínek letos sklidí 600 až 700 tun švestek

24. 8. 2020 | ČTK

Likérka Rudolf Jelínek z Vizovic na Zlínsku letos očekává sklizeň 600 až 700 tun švestek. Jde o standardní objem úrody. Loni likérka ze svých sadů sklidila 400 tun švestek, řekl dnes ČTK ředitel pro zemědělskou výrobu podniku Jiří Koňařík. Rekordní sklizeň zaznamenala firma v roce 2018, a to zhruba 840 tun švestek.

Firma má 93,5 hektaru švestkových sadů, letošní sklizeň je třináctá v novodobé historii společnosti. S výsadbou ovocných stromů na stráních vizovického údolí začala likérka v roce 2003. "Letos budeme sklízet z přibližně 50 hektarů, zbytek jsou mladé sady, které ještě nejsou v plodnosti. V loňském roce jsme vysadili 12 hektarů švestek a v letošním roce budeme pokračovat dalšími čtyřmi hektary," uvedl Koňařík.

Firma zahájila sklizeň švestek ze svých sadů minulý týden. "Běžný termín to není, vzhledem k deštivému a chladnému červnu i červenci ovoce zrálo pomaleji a sklizeň je opožděna o deset až 14 dnů. V současné chvíli sklízíme odrůdu Katinka a začínáme s odrůdou Čačanská lepotica. Celkem máme až 28 odrůd, z toho 13 hlavních. Sklízet budeme všechny, žádná letos nezmrzla," řekl Koňařík.

Švestky z vlastních sadů však pokryjí jen část produkce likérky. Další ovoce podnik vykupuje od tuzemských pěstitelů, dováží je také ze zahraničí. "Švestek bude dostatek, i když o něco méně z Česka než v loňském roce. Nicméně podíl tuzemského ovoce v posledních letech neustále roste, nyní již vykupujeme každý rok 50 až 60 procent objemu výkupu od pěstitelů z České republiky," uvedl Koňařík.

Kromě švestek pěstuje firma na 80 hektarech meruňky, na 14 hektarech třešně a na menších plochách také maliny, oskeruše, rakytník a regionální odrůdu jablek Jaderničku moravskou. Letošní úroda meruněk však podniku kompletně zmrzla. "Nesklidili jsme ani meruňku. Bohužel meruněk byl letos takový nedostatek, že jsme je ani nevykupovali. Naštěstí máme dostatečnou zásobu destilátu z minulých let, takže toto období zvládneme," doplnil Koňařík.

Výnosy likérky loni meziročně vzrostly o pět procent téměř na 502 milionů korun. Firmě v roce 2019 vzrostl také zisk, před zdaněním činil 31 milionů a po zdanění 24,6 milionu korun. O rok dříve to bylo 28 milionů před zdaněním a 22 milionů korun po zdanění.


Zdroj: ČTK, 24. 8. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 10:50