Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 26.8. 2020

27. 8. 2020 | Agris

Nejlepší myslivecký rok v historii: efektivně se daří snižovat stavy divokých prasat. Pomohla tomu podpora Ministerstva zemědělství

Nejúspěšnější lovecký rok v historii mají za sebou čeští myslivci. Oproti předchozímu období, kdy bylo uloveno přes 137 tisíc prasat, se v posledním mysliveckém roce (tj. od 1. 4. 2019 do 31. 3. 2020) podařilo ulovit o zhruba 100 tisíc kusů prasat divokých více, tedy 239 818 kusů.

Vědci pěstují ječmen padesát let na stejném poli, experiment je unikátní

Přesně půlstoletí se vědci Mendelovy univerzity v Brně na školním statku v Žabčicích na Brněnsku zabývají pěstováním ječmene jarního stále na stejném poli. Zaměřují se jednak na samotný ječmen, u něhož hodnotí dopady různé agrotechniky na výnos a kvalitu zrna, především s ohledem na sladovnickou jakost.

Stát podpoří zemědělce, kteří u nádrže Římov využijí méně chemie

Stát chce podpořit zemědělce, kteří hospodaří v ochranném pásmu vodárenské nádrže Římov. Do několika měsíců by měl vzniknout návrh. Zemědělci by se mohli zapojit do programu, který ministerstvo zemědělství testuje okolo Želivky. Když sníží množství chemie, stát jim za to dá peněžní kompenzaci.

Nárůst emisí zvýší četnost dvouletých such, tvrdí vědci z ČZU

Při výrazném zvýšení produkce skleníkových plynů mohou být ke konci 21. století závažná dvouletá sucha ve střední Evropě až sedmkrát častější. Pokud by se podařilo nárůst emisí zastavit, klesl by oproti tomu počet očekávaných suchých období až o 90 procent.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 27. 8. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 15:21