Agris.cz - agrární portál

Slovensko očekává vyšší úrodu obilí i většiny dalších plodin

28. 8. 2020 | ČTK

Slovensko zvýšilo odhad letošní sklizně obilí, která by měla být nejlepší od roku 2016. Vyšší úroda se čeká také u dalších plodin s výjimkou brambor. Vyplývá to z nejnovějšího odhadu, který dnes zveřejnil slovenský statistický úřad. Úroda hlavních obilovin se podle odhadu k 15. srpnu letos zvýší o devět procent na 2,89 milionu tun.

Vyšší úrody země dosáhne díky vyšším hektarovým výnosům, které budou nad průměrem uplynulých pěti let. Ještě na základě červnových dat slovenští statistici odhadovali sklizeň obilí na úrovni 2,68 milionu tun.

Nejčastěji pěstovaným obilím na Slovensku je pšenice. Její úroda by měla dosáhnout 2,1 milionu tun při meziročním růstu o 8,3 procenta. Lepší sklizně dosáhnou zemědělci navzdory snížení osetých ploch. V době přípravy odhadu úrody byla většina obilí v zemi už sklizena.

V Česku podle dřívějšího odhadu místního statistického úřadu sklizeň základních obilovin bude o 0,4 procenta vyšší než loni, vystoupí na 7,045 milionu tun.

Slovenští statistici očekávají vyšší úrodu také u většiny dalších sledovaných plodin, například u slunečnic, kukuřice či řepy. Výjimkou jsou brambory, jejichž celková úroda by měla klesnout zhruba o desetinu. Důvodem je, že zemědělci výrazněji snížili výměru plochy, na které brambory pěstují.

Na jaře zasáhlo Slovensko výrazné sucho, které podle tehdejších odhadů ohrožovalo také úrodu zemědělských plodin. Později se situace díky srážkám zlepšila.

Adrian Bobok


Zdroj: ČTK, 28. 8. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 10:10