Agris.cz - agrární portál

NKÚ: Mze nevyhodnotilo transformaci zemědělského ústavu v r. 2014

7. 9. 2020 | ČTK

Ministerstvo zemědělství (MZe) nevyhodnotilo sloučení Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) se Státní rostlinolékařskou správou v roce 2014. Resort chtěl transformací ušetřit peníze i snížit byrokracii, její dopady ale ani po letech neznal. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního ústavu (NKÚ). V hospodaření ústavu v letech 2014 až 2018 kontroloři nenalezli zásadní nedostatky, odhalili pouze dílčí chyby v účetnictví, evidenci majetku či zveřejňování povinných informací, uvedl NKÚ. Podle mluvčího ministerstva Vojtěcha Bílého je důležité, že se nezjistily chyby při hospodaření s penězi, u odpisů majetku má ÚKZÚZ nový vnitřní předpis.

Resort podle kontrolorů nevyhodnotil přínosy sloučení obou institucí, a tak ani po letech neměl informace o tom, zda a kolik peněz se podařilo ušetřit ani na kolik spojení vyšlo. "Přitom v roce 2015, kdy se podle MZe měly úspory už plně projevit, očekával resort oproti roku 2012 úspory dosahující téměř 97 milionů korun. Ve skutečnosti výdaje ústavu ve stejném roce naopak vzrostly téměř o 37 milionů korun," zjistil NKÚ. Resort podle něj navíc ani nezjišťoval, zda se odstranila duplicita činností obou institucí, či se snížila byrokratická zátěž.

"V součtu tak celkové reálné dopady transformace MZe fakticky v době kontroly neznalo," upozornili kontroloři.

Z pohledu hospodaření ústavu nezjistil NKÚ zásadní nedostatky, které by se týkaly nakládání s penězi a majetkem státu. V některých případech však kontroloři našli dílčí nedostatky. Ústav tak například v sedmi případech neuveřejnil v registru smluv nebo na profilu zadavatele smlouvu či objednávku, případně je zveřejnil pozdě. Dále v účetní evidenci vedl podle NKÚ třetinu z prověřených nemovitostí nesprávně. Ústav podle Bílého provedl vnitřní kontrolu evidence nemovitého majetku, na jejímž základě provede nápravná opatření. "Uvedené chybně zveřejněné smlouvy byly uzavřeny v období - od 1. 7. 2016 do 30. 6. 2017 - kdy se tento systém zaváděl a nezveřejnění nebylo sankcionováno neplatností smlouvy či finanční pokutou," řekl mluvčí.

Hospodaření kontroloři prověřili na vzorku majetku a peněz v hodnotě 625 milionů korun z celkového majetku ústavu přesahujícího dvě miliardy korun.

ÚKZÚZ je správní úřad s centrálou v Brně a regionálními pracovišti. Jeho činnost stanovují předpisy Evropských společenství a zvláštní zákony, například zákon o vinohradnictví a vinařství, o krmivech, o oběhu osiva a sadby, o ochraně chmele nebo o hnojivech. Ústav mimo jiné vykonává odborné činnosti podle zákona o ÚKZÚZ a je také pověřen dělat úřední kontroly ekologického zemědělství.


Zdroj: ČTK, 7. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 11:24