Agris.cz - agrární portál

Mlékárna Hlinsko loni dosáhla čistého zisku 89 milionů korun

8. 9. 2020 | ČTK

Společnost Mlékárna Hlinsko vloni dosáhla zisk po zdanění více než 89 milion korun. Je to o 29 milionů korun lepší výsledek než rok předtím. Tržby za podej vlastních výrobků a služeb se meziročně snížily z 2,629 na 2,616 miliardy korun. O 46 milionů korun byly vyšší tržby z prodaného materiálu, zjistila ČTK z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.

Podle vedení firmy loňské výsledky ovlivnil mírný nárůst cen produktů vázaných na mléčnou plazmu, tedy podmáslí, který se koncem roku zastavil. Naopak ceny výrobků vázaných na mléčný tuk se po postupném oslabování na podzim krátce vrátily na úroveň z počátku roku, ale v jeho závěru se opět propadly k minimům z letních měsíců. Firma také loni opět přeprodávala část nakoupeného syrového kravského mléka, aby produkovala méně ztrátových výrobků. Ročně mlékárna nakupuje kolem 200 milionů litrů.

Tradičním výrobním programem zůstává výroba kondenzovaných mlék. Část produkce se vyváží, otevřely se i nové exportní trhy. Proměnlivý vývojem prošla produkce sušeného a trvanlivého mléka, druhé polovině roku se zájem o ně obnovil a vzrostly i ceny. Plán se nepodařilo splnit u výroby zmrzlinových směsí. Zhruba třetina tržeb společnosti včetně nepřímého vývozu připadá na export.

Mlékárna patří od roku 2011 koncernu Agrofert. Průměrný přepočtený stav zaměstnanců se snížil z 278 v roce 2018 na loňských 266. Mlékárna byla založena v roce 1939, výrobu spustila v roce 1943. Od roku 1964 vyrábí pod značkou Tatra.

Společnost vyrábí kondenzovaná mléka, ve slazené podobě se jmenují Salko, Pikao, Piknik a Jesenka. Mlékárna také produkuje trvanlivá mléka, smetany, máslo, sušená mléka, tvarohy, zmrzlinové směsi a směsi na výrobu ledové tříště.


Zdroj: ČTK, 8. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 14:48