Agris.cz - agrární portál

Mlékárenský den v Přibyslavi bude poprvé bez ochutnávky

10. 9. 2020 | ČTK

Sobotní Mlékárenský den v Přibyslavi bude kvůli koronaviru poprvé bez ochutnávky pro veřejnost. Neuskuteční se tak ani divácká soutěž o nejlepší expozici Přibyslavský krajáč. ČTK to řekl starosta Martin Kamarád (ODS). Odborná soutěž letos nechybí. Komise dnes hodnotila 36 mléčných výrobků. Nejvíc bodů podle údajů na webu města dostaly pochoutky z firem Polabské mlékárny, Mlékárna Olešnice, Moravia Lacto a Bohemilk.

Přehlídku mlékárenských výrobků pořádá Přibyslav 29. rokem, tentokrát se představí 18 mlékáren nejen z Vysočiny. Vedle kravského zpracovávají ovčí nebo kozí mléko. Prodejní stánky budou mít na náměstí, podle starosty by se měl uskutečnit i doprovodný venkovní program.

Ochutnávky byly ve sklepení pod radnicí a poslední roky i v bývalé farské stodole, lidé čekali na vstup ve frontě. V sobotu zůstanou obě místa zavřená. "Bohužel tam nejsme schopní zajistit potřebné hygienické podmínky," uvedl starosta. Jako náhradu za zrušenou diváckou soutěž domlouvá s mlékárnami podmínky losování o jejich výrobky.

Konání Mlékárenského dne přes dané překážky na dnešní tiskové konferenci ocenil předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. "Jak víme, letos byly téměř všechny akce zrušeny," řekl.

Soutěžní mléčné výrobky dnes hodnotila pětičlenná komise. Posuzovala jejich chuť, vzhled a konzistenci, obal a inovativnost mléčných výrobků. "Největší váhu má samozřejmě chuť a vůně těch výrobků, pak je vzhled a konzistence," uvedl předseda Jiří Štětina z Vysoké školy chemicko-technologické.

Polabské mlékárny z Poděbrad vyhrály s BIO řeckým jogurtem kategorii mléčných nápojů a zakysaných výrobků. Mezi tvarohy a tvarohovými sýry dostal nejvíc bodů Panýr jihlavské mlékárny Moravia Lacto. Kefírový dezert ochucený mangem mlékárny Bohemilk z Opočna je první v kategorii sladkých dezertů. Mlékárna Olešnice vyhrála se sýrem Václav kategorii zrajících sýrů.

vst abz


Zdroj: ČTK, 10. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 20:54