Agris.cz - agrární portál

Produkce vína ve Francii by letos měla stoupnout o 6,3 procenta

10. 9. 2020 | ČTK

Produkce vína ve Francii by letos měla oživit z loňského poklesu. Objem produkce je vyšší ve všech hlavních pěstitelských oblastech. Podle odhadu ministerstva zemědělství má letošní produkce stoupnout o 6,3 procenta na 45 milionů hektolitrů, což odpovídá zhruba šesti miliardám lahví. Produkce se tak vrátí na pětiletý průměr. Francie je po Itálii druhým největším producentem vína na světě.

Ve většině francouzských regionů začala letošní sklizeň velmi brzy. Pomohlo k tomu mimořádně teplé počasí na jaře a relativně mírná zima. Letošní jaro bylo druhé nejteplejší za 120 let, upozornilo ministerstvo.

Produkce vína s chráněným označením původu by však měl letos stoupnout jen o 2,4 procenta, tedy méně než celková produkce. Některé vinařské regiony si totiž stanovily limity produkce kvůli pandemii, která prudce snížila jejich tržby.

Celková produkce vína v regionu Champagne by měla být vyšší než loni, avšak objem vína s oficiálním názvem champagne (šampaňské) klesne o 21 procent na 1,7 milionu hektolitrů. V regionu Bordeaux by letošní produkce měla být na zhruba stejné úrovni jako loni, kdy činila 5,4 milionu hektolitrů. Ve vinařském regionu Burgundsko-Beaujolais má produkce stoupnout o 12 procent na 2,1 milionu hektolitrů. V největším vinařském regionu Languedoc-Roussillon by se produkce měla zvýšit o sedm procent na 13 milionů hektolitrů, napsaly agentury Reuters a Bloomberg.


Zdroj: ČTK, 10. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 19:14