Agris.cz - agrární portál

Svaz: Zdražení potravinářské pšenice je pro pekaře špatná zpráva

10. 9. 2020 | ČTK

Informace mlynářů o zvýšení ceny potravinářské pšenice a signály o její letošní nevyrovnané kvalitě znamenají pro pekaře špatné zprávy. Změna dodavatelské ceny pečiva do obchodních řetězců a prodejen nezávislého trhu je však otázkou vyjednávání mezi konkrétním výrobcem a obchodem. ČTK to dnes řekl ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal. Svaz průmyslových mlýnů ČR v úterý uvedl, že ceny pšenice jsou v současnosti o 200 Kč za tunu vyšší než loni a zřejmě dále porostou.

"Projevuje se přebytek krmné pšenice a vytváří se tlak na zvyšování ceny pšenice potravinářské, o kterou je navíc velký zájem v zahraničí. Neříká se nám to lehce, ale zářijové ceny potravinářské pšenice jsou již o 200 Kč za tunu vyšší než loni," uvedl představitel svazu Pavel Filip. Výsledky letošní úrody pšenice jsou sice podle něj dobré z hlediska množství, ale neplatí to pro kvalitu.

Podle Dřízala je mouka pro pekaře hlavní surovina. "Zvýšení její ceny a technologické úpravy na zajištění vysoké jakosti chleba a pečiva znamenají vyšší náklady. Letos se zvedla pekařům již cena droždí, které se stalo v období domácího pečení nedostatkovým zbožím, z hlavních surovin podražil též olej," sdělil Dřízal.

Podle interního šetření pekařského svazu vzrostly pekařům provozní náklady v první vlně koronavirové epidemie o osm procent. Šlo hlavně o pořízení ochranných prostředků, roušek a dezinfekce k zajištění maximální bezpečnosti potravin, dále zajištění pracovníků do výroby a na distribuci, tak aby bylo i ve ztížených podmínkách zabezpečeno plynulé zásobování obchodů.

"Největší položkou v současné době jsou ale náklady na zvýšení mezd pracovníků v pekárnách. Ty byly dlouhodobě silně podhodnocené a mzdy v pekárnách činily pouze dvě třetiny republikového průměru. Každý zodpovědný majitel pekárny si uvědomuje, že bez dobře odměňovaných a motivovaných pekařů nemůže vyrábět kvalitní chléb a pečivo," doplnil Dřízal.

Jak dále uvedl, podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) ceny pekařských výrobců v ČR dlouhodobě stagnují a jsou na úrovni roku 2011. "Podle Eurostatu (evropského statistického úřadu) je například český chléb pátý nejlevnější v EU, levnější je pouze na Balkáně. Nejprodávanější tukový rohlík o hmotnosti 43 gramů stál před deseti lety v obchodech běžně 2,50 Kč, dnes se prodává obvykle za 1,90 Kč," dodal Dřízal.


Zdroj: ČTK, 10. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 02:05