Agris.cz - agrární portál

Med zřejmě podraží kvůli úhynu včel a malým snůškám

17. 9. 2020 | ČTK

Med v Česku zřejmě podraží. Jarní úhyn včelstev a malé snůšky totiž vedly k tomu, že na některých místech republiky včelaři nevytočili žádný med. Vyplývá to z informací ČTK od včelařů a Antonína Přidala z brněnské Mendelovy univerzity. Jak se připravit na to, aby se podobná situace neopakovala, odborníci neví.

Plošné kolapsy včelstev způsobené parazitem kleštíkem včelím, který vyvolává onemocnění varoáza, nejsou pro včelaře novinkou. "Letos se k tomu navíc přidalo to, že včely, které přežily, téměř nic nepřinesly. Snůšky byly katastrofální. Co na to mělo vliv, nevíme. Stejně tak nevíme, jak tomu předejít," uvedl Přidal.

Situace je podle něj špatná především na jižní Moravě a ve Středočeském kraji. "Postupně se ale plošné kolapsy budou objevovat napříč regiony. Zdá se, že nastane přirozený výběr a zimní úhyny včelstev budou větší. Tím podraží i med, který je však u nás výrazně pod výrobní cenou. Měl by zdražit o desítky korun. U nás je totiž mnoho včelařů, kteří to dělají pro radost, ale při vysokém zavčelení se více přenáší choroby," řekl Přidal.

Je také podle něj potřeba sázet různé druhy rostlin, aby měly včely pestrou skladbu nektarodárných rostlin. Potřeba jsou zejména jeteloviny.

Velké ztráty včelstev potvrzuje i starosta Ořechova na Brněnsku a včelař Tomáš Dudík. "Včely jsou oslabené z nedostatku pastvy. Snažíme se proto podporovat výsadbu pásů trvalek a omezujeme sekání, aby kvetly jetele a pastva byla bohatá," sdělil. Medu je ale podle něj zatím dostatek a ceny jsou v porovnání s loňskem zhruba stejné, průměrně 160 korun za kilo.

Nejhorší sezonu letos zaznamenal Petr Příkazský ze znojemského svazu včelařů, který se včelaření věnuje už 35 let. "Cena medu určitě stoupne, i já jsem zdražil o deset korun na 130. Včely mají oslabený imunitní systém a hynou. Myslím si, že letošní slabou úrodu způsobily uplynulé roky sucha. Příroda byla v úsporném režimu, a teď chybí nektar," připustil.

I on se potýká s kleštíkem včelím. "Je těžké přijít na to, jak s ním účinně bojovat bez chemie, aby byl med čistý. Ideální by bylo, najít tolerantní včely, které se ho zbaví samy," poznamenal.

V České republice je podle posledních údajů evidováno téměř 800.000 včelstev a přes 60.000 včelařů.


Zdroj: ČTK, 17. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 18:18