Agris.cz - agrární portál

Vinaři na Mostecku začali sklízet, úroda je velmi dobrá

21. 9. 2020 | ČTK

V Mostě - Čepirohách začala sklizeň hroznů na vinicích společnosti České vinařství Chrámce. Úroda z až 53 let starých vinic je podle jednatelky Kateřiny Kreisinger letos velmi dobrá. Řekla to dnes ČTK. Některé odrůdy podle jednatelky ještě dozrávají. Na 72 hektarech vinic zatím pracují téměř tři desítky zaměstnanců, sesbírat odrůdu jim trvá v průměru kolem pěti dní.

"Zhruba se z jednoho hektaru sklidí čtyři až pět tun hroznů, závisí na odrůdě," uvedla jednatelka. Z takového množství se podle ní vyrobí asi 200.000 litrů vína. V nabídce má vinařství odrůd hned několik, ale nejpopulárnější je Zweigeltrebe a Müller Thurgau, řekla Kreisinger.

Sklizené hrozny se slisují a vinařství je prodává ve své vlastní vinárně, dále v obchodních řetězcích a vinotékách. Zajímavostí je, že jsou Chrámce výrobcem pravého košer vína, tvoří asi sedm procent produkce. "Košer víno může vyrobit jen ortodoxní žid nebo židovka. V současné době ho vyrábíme s mojí švagrovou pod dohledem rabinátu v Praze," uvedla jednatelka. Doplnila, že do vína se nesmí dávat žádné látky bílkovinného původu, kupříkladu želatina. "Výroba je zcela oddělena od výroby ostatních vín," dodala Kreisinger.

Šíření nového typu koronaviru do sklizně nijak nezasáhlo. Někteří zemědělci si stěžovali na nedostatek pomocných sil z Ukrajiny, jednatelka je podle svých slov nepotřebuje. Na sklizni se podílí 28 zaměstnanců společnosti, v případě horšího počasí, kdy se musí úroda sklidit co nejrychleji, najímá brigádníky z Mostu a okolí. Během dnešního dne jí volalo hned několik zájemců.


Zdroj: ČTK, 21. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 14:52