Agris.cz - agrární portál

Prodejci džusů Relax loni rostly tržby o desetinu, zvýšil i zisk

21. 9. 2020 | ČTK

Zisk prodejce nealkoholických nápojů Maspex Czech loni meziročně vzrostl o 45 procent na 131,7 milionu korun. Tržby za prodej zboží vzrostly o 11 procent na 1,43 miliardy Kč. Společnost, která mimo jiné prodává džusy Relax to uvádí ve své výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin. Zisk firmě, kterou vlastní polská společnost Maspex Wadowice Group, roste již několik let v řadě, například předloni šlo o 36procentní nárůst, o rok dříve pak o 61 procent.

Firma uvádí, že přesáhla 30procentní podíl na trhu ovocných nápojů, nektarů a 100procentních džusů, před ostatními konkurenty tak má výrazný náskok. Kromě značky Relax prodává značky Figo, tonik Original River, Caprio, Márka a další. Distribuuje také instantní produkty pod značkami Coffeeta, což jsou smetany do kávy, nebo La Festa (káva 3v1). Loni firma zaměstnávala 65 lidí, meziročně o 11 více.

"Maspex Czech dosáhl v roce 2019 nových maxim. Výborné výsledky, ať už hovoříme o prodejích nebo obratech, se přelily do rostoucích tržních podílů. V hlavním segmentu džusů, nektarů a ovocných nápojů jsme dokázali zvýšit svůj hodnotový tržní podíl o 0,5procentního bodu a jsme jasným lídrem s více než trojnásobkem tržního podílu před druhým producentem," uvedla společnost. Podle firmy je silnou značkou také Kubík, zajímavě se pak vyvíjí kategorie džemů a ovocných pomazánek. "Ne vše je úplně růžové a nejlepší. Některé kategorie, které klesají jako celek, jsou pro nás velkou výzvou," dodala firma. Jde podle ní například o sirupy a nápojové koncentráty.

Polská společnost v ČR ovládá ještě Fonteu sídlící ve Veselí nad Lužnicí. Ta vyrábí nápoje značek Olé, Gordon, ale také pramenité vody AquaBella. Předloni firmě meziročně klesl zisk o 77 procent na zhruba 4,5 milionu korun. Tržby jí klesly meziročně o 17 procent na 429,7 milionu korun. "Díky získání nových kontraktů v roce 2019 očekáváme růst objemu prodeje, tržeb i zisku," uvádí výroční zpráva firmy Fontea. Loňské výsledky ale zatím nezveřejnila.

Konkurenční Coca-Cola HBC Česko a Slovensko loni meziročně zvýšila zisk na šestinásobných 366 milionů korun proti předloňským 61,6 milionu Kč, uvedla ve Sbírce. Čistý obrat společnosti meziročně stoupl o 2,5 procenta a přesáhl osm miliard Kč. Firma loni koupila výrobce balených vod Toma od Karlovarských minerálních vod. Letos generální ředitelka firmy Marie Anargyrou-Nikolić očekávala kvůli koronaviru pokles tržeb za první pololetí.

drh mha


Zdroj: ČTK, 21. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 17:25