Agris.cz - agrární portál

Pěstitele máku a spotřebitele spojí Maková mapa

27. 9. 2020 | ČTK

Kontakt spotřebitelů s pěstiteli máku má zprostředkovat Maková mapa. Dnes ji na tiskové konferenci představili zástupci spolku Český modrý mák. V mapě jsou adresy dvacítky pěstitelů s cenami za kilogram, prodává se od 45 do 210 Kč/kg. Aby lidé získali telefonní kontakt a podobné informace, musí se na webu registrovat.

Bez registrace získají zájemci na webu zatím jenom informace o adrese pěstitele. Po registraci zjistí další kontaktní údaje i informace, zda pěstitel zajistí distribuci máku poštou, či zda si pro něj bude muset zákazník přijet na farmu. Další informací například je, v jakém množství pěstitel prodává, u nižších cen se podle Vlastimila Mikšíka ze spolku dá očekávat prodej například po půl tuně.

V ČR je přes 970 pěstitelů máku, z nich je zhruba 200 ve spolku. Podle Mikšíka by bylo úspěchem, kdyby se v této mapě objevilo 50 z nich.

Zhruba 85 procent z české produkce jde na export, zejména do Ruska a do Rakouska. Přibližně polovina z nyní registrovaných pěstitelů má produkci pod cechovní normou, zbytek ji má v odpovídající kvalitě, uvedl Mikšík.

Osevní plocha máku se letos podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně rozrostla o 12,5 procenta na 40.255 hektarů. Činí tak 1,6 procenta celkových osevních ploch. Ještě však není jisté, že se o tolik zvýší také úroda. ČSÚ poté odhadl sklizeň 29.150 tun, tedy 0,72 tuny z hektaru. Poradce spolku Václav Lohr dnes tyto údaje zpochybnil, podle něj například Generální ředitelství cel, kam musí zemědělci údaje také hlásit, uvádí rozlohu ploch o zhruba 4500 hektarů nižší. Je podle něj ale možné, že už tam započítali i zaorávky. Sklizňová plocha však podle něj bude nižší než dosavadní údaje ČSÚ.

drh jw


Zdroj: ČTK, 27. 9. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:31