Agris.cz - agrární portál

Lidé šetří i u pekaře. Místo cukroví si kupují housky

2. 10. 2020 | Denik.cz

Ztrátu klientů a nutnost sáhnout hluboko do úspor za krize kvůli koronaviru zažili pekaři. Třeba Pekařství Balabán z Veverské Bítýšky u Brna nouzový stav okamžitě připravil o třetinu zákazníků. „Jako malá řemeslná pekárna jsme se zaměřovali na hotely, catering a brněnské veletrhy. Okamžikem nástupu krize to spadlo na nulu,“ řekl Deníku majitel firmy Jiří Balabán.

„První reakce po zavření hotelů byla, že se stoply platby. Měsíc jsme čekali na ty, které by normálně přicházely průběžně. Abychom to ustáli a vůbec přežili, museli jsme sáhnout hluboko do rezerv,“ posteskl si Balabán. Ač firmě klesly tržby na polovinu, nadále musela splácet nové stroje a zařízení. Zachránily ji řetězce, do nichž dodává speciální chleby. Přesto se jí kvůli snížení nákladů nevyhnulo propouštění, dva z desítky pekařů si museli hledat novou práci. Vzhledem k přicházející další vlně koronaviru navíc potíže zřejmě ještě zdaleka neskončily.

„Konec problémů není na obzoru, protože veletrhy stále nejedou a hotely nasmlouvané akce nejprve přesunuly z jara do podzimu a teď je ruší úplně,“ vysvětlil Balabán.

Pekařství se proto nyní snaží hledat nová odbytiště. „Pouštíme se do nové řady výrobků, třeba celozrných a z nových typů mouky,“ konstatoval Balabán. Své výrobky hodlá také více prodávat na farmářských trzích.

Svaz pekařů a cukrářů ze šetření mezi svými členy zjistil, že se tržby v oboru ve druhém čtvrtletí propadly o 22 procent. Nejvíce právě u malých řemeslných pekáren, nejméně u těch velkých. „Je vidět, že spotřebitelé začínají výrazně šetřit,“ řekl výkonný ředitel svazu Jaromír Dřízal. Zákazníci kvůli úspoře kupují hlavně konzumní chléb, rohlíky a housky. „U jemného pečiva a cukrářské výroby je ale propad nejcitelnější,“ dodal Dřízal.

Autor: Jiří Janda


Zdroj: Denik.cz, 2. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 23:43