Agris.cz - agrární portál

Vinařství Dufek a Šilinek získala v Prešově tituly šampiona

5. 10. 2020 | ČTK

Vinařství Josef Dufek ze Svatobořic-Mistřína a vinařství Šilinek z Pavlova získala dva ze sedmi udělovaných titulů šampiona na 25. ročníku mezinárodní soutěže Muvina Prešov. Moravští vinaři přivezli ze soutěže také 34 zlatých medailí. V tiskové zprávě o tom informoval Vinařský fond, který účast vinařů na soutěži finančně podpořil.

Vinaři z České republiky byli po Slovensku nejúspěšnější zemí v počtu získaných medailí. Muvina patří k menším soutěžím, letos do ní vinaři přihlásili 299 vzorků z osmi zemí, Kromě Česka a Slovenska se zúčastnili výrobci z Německa, Polska, Chorvatska, Bulharska, Srbska a Španělska.

Šampiona suchých bílých vín a zlatou medaili za svou Pálavu pozdní sběr 2019 získalo vinařství Šilinek z Pavlova. Druhého šampiona, ocenění pro nejlepší růžové víno a zlatou medaili za Rulandské modré rosé VOC 2019 získalo vinařství Dufek, přidalo i další čtyři zlaté medaile za jiná vína.

"Nejvíc mě těší, že v soutěži zabodovala vína z ročníku 2019. I další vinařství získala více zlatých medailí, ale to bylo za ročníková vína, ne za ta mladá," poznamenal Josef Dufek starší z Vinařství Dufek.

Loňský ročník byl podle něj specifický dlouhým teplým létem a teplým podzimem. Díky tomu měly hrozny vysokou cukernatost. "Letos je to horší, kvůli dešti se cukr v hroznech naředí, navíc musíme neustále hlídat, aby nezačaly hrozny ve vinohradu hnít," dodal Dufek. Vinařství posílá každý rok vína na soutěže doma i v zahraničí.

"Je příjemné, když někdo ocení vaše víno. Je to navíc dobré z marketingového hlediska. Lidé, kteří chodí vybírat víno jako dárek do vinotéky, na medaile hodně slyší. I tak ale na lahev nelepíme víc než tři medaile ze soutěží. Vybereme ty nejcennější," dodal Dufek.

Tradiční jarní termín soutěže překazila pandemie koronaviru, uskutečnila se tedy v náhradním termínu. Soutěž se koná pod záštitou Mezinárodní organizace pro víno a vinohradnictví se sídlem v Paříži.


Zdroj: ČTK, 5. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 10:11