Agris.cz - agrární portál

Veterináři varují před ptačí chřipkou kvůli stěhovavým ptákům

10. 10. 2020 | ČTK

Veterináři varují české chovatele před nárůstem rizika šíření ptačí chřipky. Na podzim migrují stěhovaví ptáci, nákaza se šíří v západním Rusku a v Kazachstánu, kudy vedou trasy divokých vodních ptáků mířících do Evropy. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Tzv. aviární influenza se naposledy v ČR objevila letos v lednu, předtím v roce 2017. ČR byla v létě uznána Světovou organizací pro zdraví zvířat za zemi, kde se choroba nevyskytuje.

Chovatelé by podle veterinářů měli dodržovat pravidla biologické bezpečnosti. "Je nutné především zamezit kontaktu volně žijících ptáků s drůbeží, s krmivem a napájením, zasíťovat výběhy a krmení předkládat pod přístřešek," řekl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Podezřelé úhyny drůbeže je třeba hlásit krajským veterinářům.

Loni se v ČR vyšetřilo na tuto chorobu 104 nalezených uhynulých volně žijících ptáků, u žádného se virus nezjistil. "V chovech drůbeže bylo v minulém roce vyšetřeno 3910 vzorků krve pocházejících z 274 různých hospodářství. Ve vzorcích krve z 20 hospodářství byly zjištěny protilátky proti této nákaze, svědčící o tom, že drůbež přišla v minulosti s virem do styku," dodal Vorlíček. Nešlo ale o nebezpečné subtypy chřipky, nepřijala se proto žádná opatření.

Ptačí chřipka se letos objevila v lednu ve Štěpánově nad Svratkou na Žďársku v domácím chovu s 15 kusy drůbeže. V únoru se v komerčním slepotickém chovu zlikvidovalo 7000 krocanů a 130.000 brojlerů.

Viry ptačí chřipky jsou běžné u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem, který kontaminuje vodu nebo krmivo chovaných ptáků. Subtyp H5N8 potvrzený v komerčním chovu je nebezpečný pro ptáky, lidem neublíží.

V ČR se ptačí chřipka kromě letošního roku předtím objevila po deseti letech v roce 2017 a také tehdy zasáhla i další evropské země. V Česku bylo kvůli nemoci tehdy vybito 98.000 ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy.


Zdroj: ČTK, 10. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:31