Agris.cz - agrární portál

Ústav objevil kněžici zeleninovou, škůdce dosud v ČR nebyl

12. 10. 2020 | ČTK

Zemědělský ústav poprvé v ČR potvrdil výskyt invazního hmyzu kněžice zeleninové, která způsobuje škody na zelenině, polních plodinách a ovocných druzích rostlin. Může významně snížit jejich výnos a kvalitu. Našla se v Praze-Libni v zahrádkářské kolonii na rostlinách rajčete, informovala dnes ČTK mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Ivana Kršková.

"Tento nález je prvním úředně ověřeným výskytem v ČR. Kněžice zeleninová pochází z východní Afriky a Středomoří, odkud se postupně celosvětově rozšířila," uvedla Kršková. Podle ní jsou nálezy kněžice známé také ze Slovinska, Itálie, Francie, Maďarska, Rumunska, Německa a Slovenska.

Kromě rajčata a paprik škodí kněžice kukuřici, sóji, slunečnicím nebo dřevinám. "Přednostně saje na plodech, mladých výhonech a listech. V místech sání se vytvářejí drobné, tvrdé, hnědavé nebo načernalé skvrny. Sání kněžic brzdí růst nezralých plodů, způsobuje jejich deformace a předčasný opad. Plody jsou znehodnoceny, ztrácejí na kvalitě a jsou neprodejné," dodala.

Ochrana proti kněžici je podle mluvčí komplikovaná, protože se tento hmyz rychle přemisťuje z jednoho hostitele na druhého. "Velmi významnou roli zde hraje pravidelný monitoring a vizuální kontrola pěstovaných rostlin. K ochraně rostlin lze využít přípravky registrované pro savý hmyz a ploštice," dodala mluvčí.


Zdroj: ČTK, 12. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 02:09