Agris.cz - agrární portál

Jihočeská úroda zelí bude kvůli deštivému počasí menší než loni

13. 10. 2020 | ČTK

Zemědělský podnik (ZP) Malše v Roudném na Českobudějovicku, největší pěstitel zelí na jihu Čech, čeká výnos zhruba 35 tun z hektaru, asi o deset tun méně než loni. Část úrody zničily deště. Zatím podnik sklidil dva z asi 38 hektarů, sklizeň potrvá do konce listopadu. Kilogram hlávkového zelí prodává podnik malospotřebitelům za 16 korun, meziročně o korunu dráž. ČTK to řekli vedoucí krouhárny Iveta Hlaváčová a předseda dozorčí rady ZP Malše Eduard Šebenda.

Konzervárnám, jimž podle loňských informací prodal podnik asi 300 tun zelí, letos dodá jen asi 20 tun. Potřebuje hlavně vyrobit kysané zelí pro řetězec Kaufland, největšího odběratele, desítky tun. Kvůli tomuto řetězci investoval ZP i přes milion Kč do nového auditu kvality. Kysaného zelí bude kvůli deštivému počasí méně.

Osevní plochu podnik meziročně asi o dva hektary rozšířil, ale výnos bude nižší než loni. "Máme kolem pěti, šesti hektarů vymočených. Jsou to opravdu laguny, minimálně tři hektary, kde nevyrostlo vůbec nic. Letošní rok je horší než loňský: když jsme zaseli, bylo strašné sucho, spousta semínek nám zaschla a po zasetí začalo být takové vlhko, že nám to kvůli vodě nerostlo," řekla Hlaváčová. Podle Šebendy bylo mokro "enormní".

Na kvalitě se počasí neprojevilo. Kilogram krouhaného zelí letos ZP prodává za 21 korun, hlávkového bílého za 16 Kč.

Při sklizni se nejdřív prodá sto tun krouhaného zelí. Potom podnik dál krouhá, plní sklad a vykysané zelí dodává řetězcům. "Ve středu jsme vyprodali loňské kysané zelí a minulý týden naskladnili první silo. Letošní kysané budeme mít až v polovině listopadu," uvedla Hlaváčová. V říjnu lidé kupují zelí hodně, personál se téměř nezastaví.

Zelnobraní ve Vidově, kde podnik běžně prodá přes 1,5 tuny kysaného zelí a kam jezdí až 3500 lidí, letos pořadatelé kvůli koronaviru zrušili. Podniku to nevadí, protože letos sklidí méně zelí. Část úrody si koupí pekaři hlavně na jihočeské zelňáky. Zelí odebírají také restaurace a jídelny, kapustu mrazírny.

ZP Malše Roudné má pět zaměstnanců, najímá 20 brigádníků, pomáhají i vězni. Loni mu stouply tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží o sedm procent na 31,7 milionu korun. Zisk po zdanění klesl ze sedmi milionů na 446.000 Kč. Vyplývá to z účetní závěrky.


Zdroj: ČTK, 13. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 16:16