Agris.cz - agrární portál

Farmáři v Plzeňském kraji letos po letech zvětšili plochy brambor

30. 10. 2020 | ČTK

Farmáři v Plzeňském kraji letos po letech zvětšili plochy pro pěstování konzumních brambor. Důvodem tohoto kroku byla vyšší výkupní cena a jejich nedostatek v minulých dvou letech, řekl ČTK Viktor Kopačka, ředitel podniku VESA Velhartice, jednoho ze dvou největších šlechtitelů brambor v ČR.

"Plochy přibývají, ale nejsou to zásadní čísla. Pokud dva roky za sebou byla vysoká cena, tak pár menších zemědělců jich zasázelo víc, protože si mysleli, že na tom vydělají. Ale teď se zase výkupní cena brambor výrazně snížila, takže to zase klesne," uvedl.

V minulých dvou letech byl o brambory zájem a na trhu jich nebylo dost. "A pro producenty byly dobré ceny, pohybovaly se i kolem sedmi osmi korun za kilogram přetříděného zboží. A z farmy se prodávaly i za 12 korun. Kdo brambory měl, tak vydělal, i když byly výnosy nižší," uvedl Kopačka.

Současné ceny brambor ale po letošní větší úrodě a přetlaku na trhu klesly pod pět korun ve velkoobchodech, v balicích centrech jsou dokonce kolem 2,50 Kč, což už je pod náklady. Podle Kopačky jsou teď v malém do velkoobchodů těžko prodejné kromě prodeje přímo z farmy, kde se ceny pohybují od osmi do deseti Kč/kg.

Velký zájem o brambory pociťovala VESA na jaře, kdy menším farmářům a zahrádkářům prodala až o třetinu více sadby než v minulých letech. "Letos na jaře nebyl problém sadbu prodat, spíše jí bylo nedostatek," řekl Kopačka. Drobní zemědělci odebrali tak čtvrtinu objemu sadby, VESA přitom zásobuje hlavně větší producenty.

Podle Kopačky naopak na jihozápadě Čech mírně klesly plochy průmyslových brambor, které odebírá nejvíce horažďovická škrobárna. "Ale zase o to narostly ty konzumní, takže ta plocha byla zhruba stejná jako v minulých letech," řekl. Farmáři více vsadili na konzumní druhy kvůli tomu, že se domnívali, že je zpeněží lépe než průmyslové. Což se letos úplně nepotvrdí, dodal.

Kvalita brambor z letošní sklizně je různá. Kdo hlízy dobře ošetřoval, má kvalitní brambory. "Byly ale firmy, které měly problémy s plísní. A tam může být ta kvalita horší," řekl Kopačka.

Václav Prokš kš


Zdroj: ČTK, 30. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 03:04