Agris.cz - agrární portál

Cena masa klesla kvůli zboží v akcích, tvrdí komora

30. 10. 2020 | ČTK

Výroba masa do budoucna klesne na úkor produkce rostlinných komodit. ČTK to sdělili zástupci Zemědělského svazu ČR v reakci na dnes zveřejněné údaje Českého statistického úřadu. Podle nich sice produkce ve 3. čtvrtletí meziročně vzrostla o 1,6 procenta, ceny jatečných zvířat však meziročně klesly o 14 procent. Podle tajemnice Agrární komory ČR Gabriely Dlouhé jsou důvodem slevové akce maloobchodních řetězců, které cenově tlačí na prvovýrobce.

"Dále se do Česka dováží maso za podnákladové ceny z okolních států vzhledem k jejich přebytkům. Nejhorší situace je u prasat," uvedla Dlouhá. V září se pak v Německu potvrdila nákaza afrického moru prasat, což podle tajemnice ve svém důsledku zastavilo vývoz z Německa a z Evropy do Asie, a proto jsou v evropských státech přebytky této komodity.

"Vzhledem ke karanténám bylo také uzavřeno plno jatek v Rakousku a Německu. Proto se prasata porážela ve vyšších hmotnostech a více se zamrazovalo," dodala tajemnice. U hovězího masa a produkce mléčných výrobků pak má dopad zavření gastronomických zařízení kvůli koronaviru.

Svaz dlouhodobě poukazuje na klesající stavy českých chovů. "V živočišné produkci jsme pod 60 procenty průměru EU. Podíl živočišných výrobků v zemědělské produkci se u nás stále více snižuje a podíl rostlinných výrobků roste, na což má vliv zpravidla lepší zpeněžování rostlinných komodit a horší zpeněžování komodit živočišných," vysvětluje svaz. Kvůli koronavirové, hospodářské a potažmo finanční krizi očekává svaz další snižování české živočišné výroby.

Komora již v tomto týdnu uvedla, že v živočišné výrobě aktuálně chybí zhruba šestina pracovníků kvůli karanténám nebo ošetřování dětí, které nemohly jít do škol. Lidé ze zahraničí pak nedorazili na pěstování zeleniny. Chovatelé zvířat proto apelují na vládu, aby prominula sociální pojištění alespoň po dobu trvání nouzového stavu pro prvních 50 zaměstnanců v podniku. Podle komory ubližuje zemědělcům také uzavření gastronomického sektoru a školních jídelen, se kterými měli někteří z nich smlouvy.

drh mha


Zdroj: ČTK, 30. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 16:40