Agris.cz - agrární portál

Pivovary na jihu Moravy připravují vánoční speciály

26. 11. 2020 | ČTK

Navzdory nejistotě, zda se otevřou v dohledné době restaurace a hospody, připravují malé i střední pivovary na jihu Moravy vánoční speciály. Většina z nich potřebuje na přípravu delší čas než pro standardně nabízená piva, řekli ČTK zástupci několika oslovených pivovarů.

"Už ve čtvrtek 26. listopadu narazíme náš poslední letošní speciál PH 16 Petr Bock. Obsahuje kromě tradičního plzeňského sladu z humnové sladovny i slad mnichovský a karamelový. Zraje tři měsíce. Pivo stáčíme až těsně předtím, než jde k zákazníkovi, takže podle situace budeme plnit buďto sudy nebo lahve," uvedl majitel a hlavní sládek pivovaru Hauskrecht Petr Hauskrecht.

Největší pivovar v kraji, Starobrno patřící do skupiny Heineken, kromě tradičního vánočního balení piva pro spotřebitele připravuje také novinku sudovou. "Půjde o vůbec nejvíc hořké pivo v novodobé historii Starobrna. Jak totiž vyplynulo z našeho průzkumu, pivaři si žádají hodně hořká piva. Název nového ležáku zveřejníme v okamžiku, kdy ho usadíme ve starobrněnských hospodách," uvedl ředitel Starobrna Karel Honegr.

Slavkovský pivovar zase od příštího týdne začne prodávat nakuřovanou tmavou třináctku a na začátku prosince pak ležák s medem.

Jako každoročně připraví speciál i brněnský pivovar Moravia. "Chystáme vánoční pivo s hruškovou šťávou. Kromě chuti hrušky obsahuje i vánoční koření. Vzhledem k tomu, že šťávu odebíráme od místního výrobce, který má hruškové sady, je chuť každý rok trochu jiná, letos například méně sladká než loni," přiblížil vrchní sládek Jan Grmela.

Ty nejmenší pivovary jsou s přípravou speciálů o něco opatrnější. "Vánoční speciály vaříme každý rok, letos jsme pořád byli zakleklí ve startovní pozici, zda vařit, nebo ne. Od uvaření ke konzumentovi to totiž trvá měsíc. Ale nakonec jsme vánoční speciál uvařili a doufáme, že ho nějak prodáme. Zatím jde jen o jednu várku a podle situace ho buď stočíme do sudů nebo do lahví," konstatoval majitel hodonínského pivovaru Křikloun Karel Zykmund.

Restaurace a hospody by se mohly otevřít, pokud by Česká republika v Protiepidemickém systému sestoupila na stupeň tři, což by znamenalo hodnotu indexu mezi 41 a 60. Jeho hodnota se poslední tři dny drží na 57, což je těsně pod hranicí třetího stupně.

ska hj


Zdroj: ČTK, 26. 11. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:54