Agris.cz - agrární portál

Kommersant: Rusku se nedaří nahradit dovážené zboží vlastním

8. 12. 2020 | ČTK

Navzdory nadějím úřadů Rusko nedokázalo vlastní výrobou nahradit dodávky dovážených potravin, a to včetně těch, jejichž dovoz Moskva v srpnu 2014 sama zakázala v odpovědi na západní sankce. Evropské dodavatele vystřídaly společnosti z jiných zemí, v mnoha případech však podle expertů nejde o náhradu, ale o reexport "zakázaného" zboží z Evropy. Uvedl to dnes list Kommersant s odvoláním na výzkum agentury NRA.

Za osm let od přijetí strategie nahrazování dováženého zboží se na ruském potravinovém trhu výrazně podařilo snížit jedině dovoz masa, a to o 65 procent, uvádí se podle listu ve výzkumu NRA. U mléčných výrobků klesl dovoz jen o 20 procent, u zpracovaného ovoce a zeleniny o 11 procent a fiaskem skončily snahy omezit dovoz zeleniny - ten měl klesnout o 70 procent, ale podařilo se jej snížit jen o 27 procent. Rusko kvůli klimatu bude ještě dlouho čistým dovozcem zeleniny a ovoce, konstatovala analytička Marija Sulimaová.

Rusko podle šéfa sdružení výrobců masa Sergeje Jušina po roce 2000 dováželo 2,5 až tři miliony tun masa a masných výrobků, ale letos je to méně než 600.000 tun. V Rusku se letos vyrobí 5,05 milionu tun drůbežího masa a 4,25 milionu tun vepřového, ačkoliv před deseti lety to bylo jen 0,8 milionu tun a 1,6 milionu tun.

Roste i produkce ryb, i když ne tak rychle: loni dosáhla 4,21 milionu tun ryb oproti 3,68 milionu tun v roce 2013, uvedl předseda oborového sdružení German Zverev.

Podle NRA ruská výroba "zakázaných" potravin z EU byla loni o 250 procent vyšší než dovoz ze zemí, na které se ruské sankce nevztahovaly. Nicméně podíl dovozu zůstává vysoký: z 38 procent v roce 2013 klesl na nynějších 30 procent.

Pokud na EU před sankcemi připadalo 43 procent dovážených mléčných výrobků, nyní se hlavním dodavatelem stalo Bělorusko, jehož podíl stoupl z 39 na 79 procent. Bělorusko také nahradilo EU při dodávkách masa (jeho podíl na dovozu stoupil z 12 na 29 procent). Dalších 19 procent masa se dováží z Paraguaye, odkud se před sankcemi dováželo jen omezeně.

Nejzajímavější zjištění podle listu následují, pokud se v řetězu dodavatelů nahlédne o krok dále. Například Norsko, které před sankcemi dodávalo do Ruska dvě pětiny dovážených ryb, nahradily Chile a Faerské ostrovy. Ale souběžně vývoz norských ryb do Chile stoupl trojnásobně.

Ekvádor, odkud se do Ruska nyní dováží 22 procent ovoce, fakticky nahradil na tomto trhu EU. Ale analytici zjistili, že Ekvádor zvýšil své nákupy ovoce v Evropě o 700 procent, což překračuje jeho domácí spotřebu.

Dodávky zeleniny z Evropy do Ruska částečně nahradila Čína, jejíž podíl na ruském dovozu stoupl z osmi na 21 procent. Ale paralelně Čína trojnásobně zvýšila své nákupy zeleniny v Evropě.

NRA ve výsledku dospěla k závěru, že tyto země přinejmenším zčásti uskutečňují reexport zboží, spadajícího pod ruské sankce.

Experti nicméně k názorům analytiků přistupují ostražitě. "Z Ekvádoru dovážíme hlavně banány a exotické ovoce, které v EU neroste," uvedla ředitelka společnosti FruitNews Irina Kozijová. German Zverev zase pokládá reexport norských lososů přes Chile do Ruska za ekonomicky nevýhodný.


Zdroj: ČTK, 8. 12. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 13:11