Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 8.12. 2020

9. 12. 2020 | Agris

Madeta zprovoznila novou sýrárnu za 800 milionů Kč

Největší česká mlékárna Madeta spustila zkušební provoz nové sýrárny v Plané nad Lužnicí. Investovala do ní 800 milionů Kč. Výrobní kapacita je 25 tun, postupně stoupne na 42 tun sýrů denně. V sýrárně, jež nahradí provoz starý 25 let, se budou vyrábět sýry eidamského typu, Madeland, Tylžský sýr a gouda.

Kommersant: Rusku se nedaří nahradit dovážené zboží vlastním

Navzdory nadějím úřadů Rusko nedokázalo vlastní výrobou nahradit dodávky dovážených potravin, a to včetně těch, jejichž dovoz Moskva v srpnu 2014 sama zakázala v odpovědi na západní sankce. Evropské dodavatele vystřídaly společnosti z jiných zemí, v mnoha případech však podle expertů nejde o náhradu, ale o reexport "zakázaného" zboží z Evropy.

Malé a střední farmy mají být v centru evropského zemědělství. V ČR se na ně zatím tolik nehledělo

 „Rodinné farmy jsou základním pilířem zemědělské prvovýroby v celé Evropské unii nejen pro jejich lokální význam, zabezpečování významné regionální produkce, ale také pro jejich ohromný přínos pro funkčnost venkova, přínos pro místní přírodu a krajinu, přirozené zabezpečování generační obnovy a přispívání k potravinové bezpečnosti v každém státě,“ říká mimo jiné pro Euractiv.cz místopředseda ASZ ČR Jan Štefl.

Jaká budoucnost čeká borové lesy v České republice?

Současné zastoupení borovice lesní dosahuje v ČR 16,2 % (422 tis. ha), což je více než čtyřnásobek jejího přirozeného zastoupení. Právě schopnost této dřeviny tvořit produkčně zajímavé porosty i na extrémnějších stanovištích, kde se další hospodářské dřeviny nedají uplatnit, byla důvodem jejího historického rozšíření v hospodářských lesích.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 9. 12. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 04:15