Agris.cz - agrární portál

Koronavirus dramaticky snížil tržby dvěma třetinám minipivovarů

13. 12. 2020 | ČTK

Epidemie koronaviru dvěma třetinám minipivovarů dramaticky snížila tržby. Další připravila o zákazníky, část provozovatelů musela zničit uvařené pivo nebo propustit některé zaměstnance. Vládní opatření proti šíření koronaviru hodnotí dvě třetiny minipivovarů negativně, pozitivně je vidí desetina. Opatrně pivovarníci hodnotí výhled do budoucna. Ukázal to dotazníkový průzkum, který uspořádal Českomoravský svaz minipivovarů (ČMSMP).

"Bohužel se ukázalo, že stát zde naprosto selhal a přímá podpora státem omezeného podnikání se vůbec nekonala," uvedl prezident ČMSMP Jan Šuráň. Stát se podle něj navíc pozastavením fungování elektronické evidence tržeb (EET) vzdal možnosti zmapovat propad v sektoru stravování, na který jsou minipivovary přímo navázány.

Průzkum, pro který se vyjádřilo 59 minipivovarů, také ukázal, že prakticky všechny minipivovary vzaly pandemii jako výzvu a příležitost si ověřit, co na trhu zabírá. Podle svazu téměř okamžitě reagovaly otevřením výdejních okének, hledáním nových možností odbytu a vnitřními organizačními změnami. Některé změnily způsob stáčení piva nebo začaly využívat nové marketingové a obchodní postupy.

Minipivovary, které neměly internetový prodej, ho podle svazu začaly zavádět. Každý pivovar inovoval nebo vytvořil v průměru tři až čtyři činnosti, ukázal průzkum. "Minipivovary prokázaly velkou flexibilitu a ze dne na den našly nové možnosti prodeje svého piva. Tyto nové prodejní kanály zůstaly zachovány i po odeznění první vlny pandemie a do budoucna budou hrát velkou roli," podotkl Šuráň. Minipivovary si podle svazu ověřily důležitost dobré pověsti, přínosy cestovního ruchu a očekávají větší potřebu proniknout do obchodních sítí.

Za klíčové považuje podle průzkumu většina minipivovarů nastávající měsíce. Víc než dvě třetiny pivovarníků přitom vnímají budoucnost skepticky a návrat na úroveň roku 2019 považují za pravděpodobný až v následujících dvou až třech letech.

Minipivovary letos zasáhlo opakované uzavírání hospod a restaurací kvůli koronaviru, u řady z nich se to dotklo i jejich vlastních provozoven. Šuráň už dřív odhadl, že meziroční propad výroby minipivovarů bude v letošním roce 30procentní, u velkých pivovarů o desetinu.


Zdroj: ČTK, 13. 12. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 21:06