Agris.cz - agrární portál

Budějovický Penam prodá na Vánoce 500 tun strouhanky

14. 12. 2020 | ČTK

Zatímco přes rok prodá českobudějovická pekárna firmy Penam z koncernu Agrofert 150 až 300 tun strouhanky měsíčně, na Vánoce je to 500 tun. Strouhanku z velké části vyrábí z těsta s názvem lema, ze směsi mouky, droždí a soli. Firma si od léta tvoří zásobu, aby pokryla vánoční poptávku. Těsně před Vánoci napeče desítky tisíc vánoček, všechny ručně pletené. ČTK to dnes řekli ředitel budějovické pekárny Radek Paulík a Adam Sedláček z marketingu Penamu.

Strouhanka je specialitou budějovického provozu, vyráběla se tam již před rokem 1989. Produkují ji ale i jiné provozy Penamu.

Hlavními výrobky jsou půlkilogramová balení strouhanky a kostky do knedlíků v gastrobaleních, vážících 15 kilogramů. Do stroje na balení letos firma investovala několik milionů Kč.

"Není to tak, že bychom upekli pár rohlíků, nastrouhali je a zabalili. Velká část se vyrábí z lemy na lince, která jede 24 hodin denně," řekl Paulík. Asi ze 30 procent dělá firma strouhanku z krudonů, jež vypadají jako rohlík, jen jsou menší.

"Měsíčně prodáme 150 až 300 tun strouhanky, špičkový prodej na Vánoce je 500 tun, rekord lehce přes 500 tun, na což by bylo potřeba 16,7 milionu rohlíků," řekl Paulík. Prodejní rekord je 240 tun strouhanky za osm dní.

Těsto firma tvaruje do pruhu zvaného lema. Mouku z českého obilí smíchá s droždím, vodou a solí. Přes zásobník tak míří do lisů pruh těsta, který se rozválí na sílu osm milimetrů. Lema hodinu a půl kyne, pak ji pekaři perforují, aby byla rovnoměrná a co nejméně se trhala. Potom se nařeže na proužky a naseká na kostičky. Polotovar je směs strouhanky a kostek. Na rozdíl od strouhanky z rohlíků, která do dvou měsíců žlukne, má tato trvanlivost 240 dní, není v ní tuk. Výrobek neobsahuje konzervanty.

V hale se pracuje 24 hodin denně na tři směny. Přes rok roste zájem o strouhanky i v měsících, kdy rostou houby, a při sezoně květáku.

Před Vánoci napeče budějovický Penam desítky tisíc vánoček. Dělá šest druhů s váhou od 200 do 600 gramů. Všechny se pletou ručně, jeden člověk zvládne vánočku za minutu. Trvanlivost je pět dní, poptávka vrcholí kolem 20. prosince. Pomáhají s nimi i brigádníci. V ČR vyrobí Penam na Vánoce kolem půl milionu vánoček.

Pekárna funguje v Budějovicích od roku 1959. Za posledních šest let firma obnovila téměř všechny technologie. Zaměstnává asi 200 lidí na výrobní ploše 10.000 metrů čtverečních. Ročně vyrobí 9000 až 10.000 tun výrobků. Při koronakrizi zůstal objem stejný, změnila se struktura: stouply prodeje baleného pečiva, klesly u šátečků či koláčů, kvůli zavřeným školám. "Raketově nám narostly prodeje toustového chleba," řekl ředitel.

Výrobce pečiva Penam měl loni tržby téměř čtyři miliardy Kč a provozní zisk 172 milionů. Má čtyři mlýny a devět pekáren, zaměstnává 1800 lidí. Loni upekl 568,8 milionu rohlíků. Společnost vznikla v roce 1992, Agrofertu patří od roku 2004. Majitelem byl premiér Andrej Babiš (ANO), později vložil firmu do svěřenských fondů.

Václav Koblenc


Zdroj: ČTK, 14. 12. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 17:37