Agris.cz - agrární portál

Staropramen loni zvedl tržby o miliardu, překonaly 10 miliard Kč

22. 12. 2020 | ceskenoviny.cz

Konsolidované tržby skupiny Pivovary Staropramen loni meziročně vzrostly o miliardu na 10,38 miliardy Kč. Byla v zisku, který činil 730 mil.Kč po předchozí zhruba 3,1miliardové ztrátě. ČTK to dnes oznámili zástupci skupiny. Loňská ztráta byla kvůli účetní operaci, předloni byla firma ve ztrátě 82 milionů Kč. Společnost například provozuje smíchovský Staropramen a ostravský pivovar Ostravar.

Firma pivo prodává ve 35 zemích světa. "Na výsledcích roku 2019 se projevily zejména vyšší tržby za pivo ve třech klíčových zemích skupiny - České republice, Slovensku i Chorvatsku, a také na exportních trzích. Prodeje značky Staropramen v zahraničí přesáhly dva miliony hektolitrů," sdělila ČTK finanční ředitelka společnosti Silvia Miklósová. Skupině loni vzrostl objem prodaného piva o 0,12 milionu hektolitrů na 5,53 milionu hektolitrů.

Kromě dobrých výsledků samotného Staropramenu a Ostravaru se dobře vedlo podle výroční zprávy skupiny také značce Braník, která se prodává v obchodních řetězcích. "Na výrazný růst segmentu nealkoholických pivních mixů pak společnost reagovala uvedením nové příchutě značky Cool - Jablko a Hruška," napsala firma do dokumentu.

Letos v prvních měsících roku skončil po necelých čtyř letech ve funkci generální ředitel Pivovarů Staropramen v ČR a na Slovensku Petr Kovařík. Ve vedení firmy ho nahradil bývalý komerční ředitel Zdenek Havlena.

Skupina je od roku 2012 součástí severoamerické pivovarské skupiny Molson Coors. Ta Pivovary Staropramen koupila od investiční společnosti CVC Capital Partner za 2,7 miliardy eur, dříve pivovary vlastnil pivovarský gigant Anheuser-Busch InBev. Znalec firmu ocenil na více peněz, než byl součet jejích jednotlivých složek, tedy určil tzv. kladný goodwill. Jedná se například o renomé společnosti či o "hodnotu" zkušených zaměstnanců. Ten nyní firma musí účetně odepisovat v nákladech. Molson Coors zařadila značku Staropramen mezi své čtyři celosvětově nejdůležitější značky.

Podle výroční zprávy roste Staropramen na všech klíčových trzích, kde se prodává. Pod skupinu spadá také Staropramen-Slovakia, aktivity v Chorvatsku a v Bosně a Hercegovině jsou pak řízené přes holdingovou společnost Cervesia Zagreb. Skupina měla loni v průměru 1531 zaměstnanců.

Pivovarům Staropramen patří dlouhodobě na českém pivovarském trhu druhá příčka za Plzeňským Prazdrojem. Ten loni meziročně zvýšil zisk o zhruba 300 milionů Kč na 4,8 miliardy Kč. Tržby mu stouply o půl miliardy na rekordních 17 miliard korun. Třetí pozici si drží Heineken, který vlastní pivovary Starobrno, Královský pivovar Krušovice a Velké Březno. Předloni mu zisk meziročně stoupl o 58 procent na 326 milionů korun. Tržby skupině vzrostly o 7,25 procenta na 3,36 miliardy korun.

Podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven tuzemské pivovary loni vyrobily rekordních 21,6 milionu hektolitrů. Šlo o rekordní výstav druhý rok za sebou. Letos produkce klesne kvůli koronaviru a vládním restriktivním opatřením.

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 22. 12. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 09:18