Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 4.1. 2021

5. 1. 2021 | Agris

Toman: Návrat k normálu kvůli kůrovci může trvat i pět let

Návrat k normálnímu stavu kvůli přemnoženému kůrovci v českých lesích nebude možný dalších tři až pět let. Lýkožrouti loni napadli 25 až 30 milionů metrů krychlových dříví, podobně jako předloni, zpracovatelé ho zvládli vytěžit mezi 22 až 25 miliony metrů krychlových.

Od nového roku musí mít chovy prasat dvojitou bariéru

Od nového roku musí být všechny venkovní chovy prasat dvojitě oplocené. Všechny stavby určené k chovu prasat i pomocné stavby, kde chovatelé skladují krmivo nebo stelivo pro prasata, musí pak být chráněné trvalým oplocením. Novinku zavedla novela vyhlášky, která začala platit.

Toman: Agrární diplomaté by mohli přibýt v Británii a Vietnamu

Ministerstvo zemědělství zvažuje, že zřídí pozice agrárních diplomatů nebo místních zahraničních zástupců ve Vietnamu a ve Velké Británii. V rozhovoru s ČTK to řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). V současnosti je zřízeno sedm pozic, na nejnovější v Japonsku je od loňska Irena Leopoldová.

Británie je závislá na jídle z EU, v zimě je až polovina potravin z dovozu

Jakmile Francie uzavřela hranice s Velkou Británií, projevila se hodnota trasy mezi anglickým městem Dover a francouzským Calais. Británie totiž dováží téměř polovinu své čerstvé zeleniny a většinu ovoce. To by mohl být pro Spojené království v budoucnu problém, informoval web BBC.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 5. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 23:59