Agris.cz - agrární portál

V kauze Penam vypovídá další svědek zevnitř. Bude to stačit na uzavření případu?

5. 1. 2021 | pekarske-technologie.cz

Ve skandálu týkajícím se stomilionové dotace na inovativní linku, která byla prozatím zaplacena z veřejných peněz, nastal významný zlom. Za přelomový můžeme považovat především fakt, že je to poprvé, co se v nějaké kauze týkající se současného premiéra Andreje Babiše a jeho dotačních kauz objevil svědek zevnitř.

Michal Miksche první svěděk

Prvním, kdo se v této záležitosti ozval byl Michal Miksche, bývalý provozní ředitel firmy Penam, který se ihned stal klíčovým svědkem. Svou výpovědí v podstatě vyloučil možnost, že by se v případě dotace na zdravější toastový chleba jednalo o nedorozumění. Prohlásil totiž, že parametry nové inovativní linky byly pouhou kopií již několik let používané linky v pekárně v Liekenu, která taktéž patří českému premiérovi. Parametry byly navíc převzaty i s chybami, čehož si všimli i vyšetřovatelé z Evropské komise, která se po dlouhém vyšetřování rozhodla dotaci neproplatit.

Vladimír Hora jako další významný svěděk

Vyšetřování kauzy policií ČR však doposud uzavřeno nebylo a objevil se i druhý významný svědek ochotný vypovídat. Vladimír Hora je jednatelem společnosti Futurpol, která Penamu již 22 let dodává nové technologie. Firma Futurpol se zúčastnila výběrového řízení na tolik diskutovanou inovativní linku a dostala se tak k detailnímu popisu poptávky zadavatele. Firma následně část zakázky získala a podepsala tak na tuto část doložku o mlčenlivosti, což je pochopitelným důvodem, proč její jednatel nyní nechce médiím odhalit detaily. Na výpověď v případě podezření ze spáchání trestného činu se však doložka nevztahuje a nový svědek je ochoten svědčit na policii. Případ se ho totiž prý osobně dotýká, jelikož danou linku pro Penam platíme my všichni z vlastních kapes. Dle jeho názoru na ni firma Penam neměla nárok a své tvrzení může doložit dokumentací.

Ministr Karel Havlíček, kterého do vlády přivedl sám pan ministr, se však brání zastavení vyplácení dotací firmě Penam, a to i přes rozhodnutí EU a svědecké výpovědi. Tvrdí, že se bojí soudu s Agrofertem, jelikož prý byly dodrženy veškeré podmínky dle českého právního řádu. Dokument vydaný jeho ministerstvem však jasně říká, že v případě podezření na nesrovnalosti, které by mohly mít finanční dopad, je poskytovatel dotace oprávněn vyplácení zastavit. Na co tedy ministerstvo čeká?

Autor: redakce


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 5. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 20:25