Agris.cz - agrární portál

Cena za tuňáka v tokijské aukci zaostala za rekordními částkami

6. 1. 2021 | ČTK

Za 20,8 milionu jenů (4,3 milionu Kč) se letos na tradiční novoroční aukci ryb v Tokiu prodal tuňák vážící 208 kilogramů. Jedná se o podstatně nižší částku, než za jakou byli obří tuňáci vydraženi v minulých letech, uvádí agentura Reuters.

Loni koupil majitel řetězce suši restaurací Kijoši Kimura na novoroční dražbě 276 kilogramů vážícího tuňáka za 193 milionů jenů (přes 40 milionů Kč). Rekordu bylo dosaženo předloni, kdy stejný kupec získal 278kilogramového tuňáka za 334 milionů jenů.

Společnost Kiyomura, v jejímž čele Kijoši Kimura stojí, uvedla, že letos nechtěla příliš zvyšovat nabídku z obavy, aby její restaurace v době koronavirové krize nezaplavilo velké množství zákazníků. Vysoké nabídky za tuňáky špičkové kvality totiž pravidelně poutají značnou pozornost médií, napsala agentura Reuters.

Japonská vláda v pondělí uvedla, že kvůli šíření koronaviru zvažuje vyhlášení stavu nouze v metropoli Tokiu a okolních provinciích. Japonsko, které má více než 126 milionů obyvatel, zaznamenalo za poslední den 4670 nových nákaz, což je dosavadní rekord.

Aukce se konala na novém rybím trhu v Tokiu, který nahradil vyhlášený rybí trh Cukidži, největší rybí trh na světě, který vznikl v roce 1935. Rybí trh se v roce 2018 přesunul do nové lokality v Tojosu, kde dříve stávala plynárna, kvůli budování lepší infrastruktury před letní olympiádou, která byla plánována na rok 2020 a odložena na letošek.

Cena zaplacená za kilogram ryby na novoroční aukci neodpovídá skutečné hodnotě rybího masa. První aukce v novém roce je spíše propagační akcí a velkoobchodníci a majitelé suši restaurací při ní obvykle platí za největší a nejlepší ryby obrovské částky, které neodpovídají běžné ceně.


Zdroj: ČTK, 6. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 11:30