Agris.cz - agrární portál

Jihomoravští radní schválili na letošní boj proti suchu 20 mil.

14. 1. 2021 | ČTK

Zmírnit dopady klimatických změn na jižní Moravě pomůže nový dotační program Podpora boje proti suchu, zadržení vody v krajině a následná péče o zeleň na území Jihomoravského kraje v roce 2021. Dnes jej i s vyčleněnou částkou 20 milionů korun schválili krajští radní. O peníze mohou žádat obce, jejich dobrovolné svazky, drobní zemědělci nebo i školy a školky. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí kraje Michal Cagala.

"I přes relativně srážkově vydatný loňský rok je sucho na území jižní Moravy trvalým fenoménem a náš kraj jednoznačně čelí extrémním situacím s nejvážnějšími environmentálními, ekonomickými a sociálními důsledky v České republice. Patrné je to především v okresech Znojmo, Břeclav, Hodonín a v části Brněnska," sdělil náměstek hejtmana Jan Zámečník (KDU-ČSL). Dodal, že sucho negativně ovlivňuje nejen zemědělskou či lesní produkci, ale v některých situacích i turistický ruch.

Z vyčleněné částky bude 12 milionů směřovat na zadržení vody v krajině, tedy například na zlepšení technického stavu rybníků či drobných vodních toků. Na podporu péče o zeleň poputují tři miliony a čtyři miliony uhradí projektovou dokumentaci uvedených aktivit. Milion korun podpoří vznik koncepčních dokumentů k tématu.

Zámečník již dříve uvedl, že v boji proti suchu má v regionu pomoci více než 40 projektů za půl miliardy korun. Dnešní schválený program je tak podle mluvčího Cagaly jedním z mnoha plánovaných.


Zdroj: ČTK, 14. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 17:42