V Česku se objevila ptačí chřipka, měly ji labutě na Písecku

V České republice se zhruba po roce znovu objevila ptačí chřipka. Zatím je potvrzená u dvou uhynulých labutí na Zlivickém rybníku na Písecku, oznámili zástupci Státní veterinární správy. Subtyp choroby je H5N8. Jde o nebezpečný virus pro ptačí populace, na člověka se ale podle veterinářů nepřenáší.

Kvůli případu na Písecku se v pátek sejde krizový štáb ministerstva zemědělství. Podle šéfa resortu Miroslava Tomana (ČSSD) je nejdůležitější, aby se zamezilo šíření nákazy do chovů.

„Chovatelé by měli z preventivních důvodů zabránit kontaktu volně žijících a domácích ptáků. Je nutné přijmout opatření, která minimalizují rizika kontaminace vody, krmiva a podestýlky trusem volně žijících ptáků,“ řekl ministr. Mrtvé labutě ohlásil veterinářům starosta obce Čížová.

V okolí aktuálního výskytu nákazy veterináři tentokrát nebudou vymezovat ochranná pásma, to se u výskytu choroby u volně žijících ptáků dělá pouze v případě výskytu subtypu H5N1, který by mohl být pro člověka nebezpečný. „Přesto provede Státní veterinární správa v aktuálním případě v oblasti deseti kilometrů kolem místa nálezu soupis komerčních chovů drůbeže a kontrolu dodržování biologické bezpečnosti,“ dodal mluvčí správy Petr Vorlíček.

Jihočeští veterináři přesto žádají chovatele drůbeže v regionu, aby ji zabezpečili. Na Písecku má firma Agpi v chovech asi 150 tisíc nosnic. Drůbež mají zavřenou. „Máme pořád preventivní opatření, už nemáme co zvýšit. Všechno máme zavřené, zabezpečené proti letu malých ptáčků,“ dodal ředitel společnosti Jan Čech.

Ptačí chřipka se loni objevila v lednu ve Štěpánově nad Svratkou na Žďársku v domácím chovu s 15 kusy drůbeže. Loni v únoru se pak v komerčním chovu ve Slepoticích na Pardubicku zlikvidovalo sedm tisíc krocanů a 130 tisíc brojlerů.

Virus se přenáší zejména trusem

 Viry ptačí chřipky jsou běžné u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem, který kontaminuje vodu nebo krmivo chovaných ptáků. Subtyp H5N8 potvrzený v komerčním chovu je nebezpečný pro ptáky, lidem neublíží. Naposledy kvůli nákaze omezilo obchod s Českou republikou Rusko, Ukrajina, Filipíny, Tchaj-wan, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Hongkong, Maledivy a Peru.

Virus takzvané ptačí chřipky se poprvé objevil v Hongkongu v roce 1997. Od té doby se rozšířil mezi drůbeží zpočátku hlavně v Asii a pak po celém světě. Vakcinace v chovech se neprovádí, je dokonce zakázaná. Postižená hejna se likvidují. Vysoce patogenní subtyp H5N8 způsobil rozsáhlé výpadky v produkci drůbežího masa počátkem roku 2014 v Asii a ještě do konce téhož roku se choroba přenesla do Evropy.