Agris.cz - agrární portál

ČHMÚ Brno: Prosincové průtoky byly nadprůměrné

22. 1. 2021 | ČTK

Hydrologická situace v tocích, které monitoruje brněnská pobočka Českého hydrometeorologické ústavu (ČHMÚ), byla v prosinci příznivá, pokud jde o množství vody v tocích. Průtoky dosáhly 143 procent obvyklého stavu. Na blogu brněnských hydrometeorologů to uvedli Jana Boráková a Jáchym Brzezina. Nadprůměrné průtoky hydrometeorologové evidovali i v létě a na podzim.

Brněnská pobočka má na starosti jihovýchodní část republiky - území Jihomoravského kraje, větší část Zlínského kraje a východní oblasti Kraje Vysočina. Průtoky odborníci zjišťovali na 71 měrných stanicích. Podle těchto dat prosincové průtoky odpovídaly 143 procentům dlouhodobého měsíčního průtoku z let 1981 až 2010.

U více než poloviny sledovaných vodních toků, na 42 stanicích přitom byla jejich takzvaná vodnost mezi hranicí sucha a dlouhodobým průměrným průtokem. "Průtoky na těchto stanicích byly většinou těsně pod měsíčním průměrem, o něco níž se dostaly průtoky na Jevišovce, Moravské Dyji a horní Jihlavě. Zbylých 29 stanic bylo nad normálem," uvedli hydrometeorologové.

V měsíci zaznamenali i dosažení stupňů povodňové aktivity na šesti stanicích. V závěru roku v oblasti Bílých Karpat spadly vyšší úhrny srážek a hladiny vodních toků vystoupaly na první, pak na druhý stupeň povodňové aktivity. Ve Strážnici se Velička krátce dostala i na třetí stupeň.

Nadprůměrné průtoky v tocích hydrometeorologové zaznamenali i v letních a podzimních měsících. V červnu dosáhly 215 procent, v červenci stejně jako v září 163 procent, v srpnu 157 procent. V říjnu pak dokonce 485 procent, v listopadu 238 procent. Na jaře byla situace opačná, například březnové hodnoty odpovídaly jen 37 procentům dlouhodobého měsíčního průtoku.


Zdroj: ČTK, 22. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 14:50