Agris.cz - agrární portál

Slovensko už letos zaznamenalo čtyři případy ptačí chřipky

1. 2. 2021 | ČTK

Už čtyři případy ptačí chřipky na Slovensku zjistily od začátku letošního roku tamní úřady. Virus byl potvrzen u volně žijícího ptactva, v zoo i v malochovu v různých regionech země. ČTK o tom dnes informovalo slovenské ministerstvo zemědělství. Ptačí chřipka se vyskytla také v České republice.

Naposledy laboratorní vyšetření v zemi pod Tatrami potvrdila ptačí chřipku u dvou uhynulých labutí na ostrově na řece Dunaj nedaleko Bratislavy. Předtím se nákaza vyskytla v malochovu drůbeže na jihu země, dále u jedné uhynulé labutě v Bratislavě a také u kachen v zoo v Košicích na východním Slovensku.

Ministerstvo zemědělství vybídlo chovatele drůbeže, aby byli v souvislosti s ptačí chřipkou obezřetní. Za důležité označilo kromě jiného zabránit kontaktu chovů s volně žijícím ptactvem. Veterináři nařídili preventivní opatření v zájmu zmírnění ptačí chřipky a zastavení jejího dalších šíření.

Výskyt ptačí chřipky potvrdilo Slovensko i před rokem, kdy se infekce do země vrátila po dvou letech. Jde o chorobu, která se vyskytuje zejména u drůbeže a u volně žijícího ptactva. Mezi hlavní příznaky patří ztráta plachosti, snížení aktivity a příjmu krmiva.

Případy ptačí chřipky už se tento měsíc objevily také v několika lokalitách v Česku. Stát kvůli snaze omezit přenos choroby zakázal v celé zemi větším chovatelům chov drůbeže ve volných výbězích, omezen byl rovněž prodej a přemisťování drůbeže.

Adrian Bobok spr


Zdroj: ČTK, 1. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 22:22